NE BACAJTE PREOSTALA USKRŠNJA JAJA! Iskoristite ih u nekom od 5 sjajnih recepata

24. 04. 2022. 000000 14:00

Foto: Unsplash

Ako i vi spadate u red domaćina koji se svakog Uskrsa precene i oboje više barenih jaja nego što im treba, imamo odlične ideje kako da iskoristite višak.

Mimoza salata za 30 minuta

Sastojci:

  • 200 g rendane šunke
  • 200 g rendanog kaškavalja
  • 3 tvrdo kuvana i rendana jaja
  • 100 g majoneza
  • 3 veća rendana krompira
  • 2 kisele pavlake
  • so

Prirpema:

Šunku, kačkavalj, jaja i krompir posolite i promešajte. Prelijte majonezom i kiselom pavlakom, sjedinite i salata je gotova.

Pročitajte još: RECEPT ZA PROLEĆNE PALAČINKE: Iskoristite ostatke povrća za doručak ili večeru sa ukusnim umakom

Rolat od spanaća i krompira sa jajima

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 350 g spanaća
  • 7 jaja (3 živa i 4 kuvana)
  • 50 g maslaca
  • so

Priprema:

Krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kad se ohladi, oljuštite i izrendajte. Spanać potopite u posoljenu vrelu vodu. Ocedite i sitno iseckajte. Dodajte u narendan krompir zajedno sa narendanom glavicom luka. U smesu dodajte 3 umućena jaja. Posolite i pobiberite. Sve promešajte, dok se ne dobije homogena smesa. Razvucite preko aluminijumske folije.

Preostala 4 kuvana jajeta stavite u jedan kraj kore sa spanaćem. Uz pomoć folije koru uvijte u rolat i stavite u podmazan pleh. Prelijte rastopljenim maslacem. Pecite na 200°C.

Sa lososom i mirođijom

Kuvana jaja isecite na kockice. Obarite dva veća krompira i takođe ih isecite na kockice. U činiji pomešajte majonez i jogurt, tako da dobijete gusti dresing. Mirođiju iseckajte na sitno i umešajte u preliv. Isecite 100 grama dimljenog lososa na tračice, i pomešajte sve sastojke. Salatu poslužite hladnu.

Pročitajte još: Osvežavajuća poslastica bogatog ukusa: RECEPT ZA KAPKEJK sa kokosom i limetom

Sa tunjevinom i krompirom

Probajte recept za salatu "nisoaz", čija su osnova kuvani krompir, zelena salata, jaja i – sve što volite! Mi vam predlažemo da uz krompir, jaja i salatu dodate paradajz, tunjevinu iz konzerve i crne masline, prelijete sve dresingom od limuna, senfa i maslinovog ulja i poslužite uz tost.

Čokoladni kolačići

Sastojci:

  • 180 grama maslaca
  • 180 grama brašna
  • 100 grama smeđeg šećera
  • 3 tvrdo kuvana jaja
  • Kašika praška za pecivo
  • Kašičica ekstrakta vanile
  • 150 grama čokolade

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Mikserom penasto umutite maslac i šećer, pa dodajte iseckana jaja i vanilu. Ne brinite ako i dalje vidite komadiće jaja, neće se osećati kada se kolači ispeku. Dodajte prašak za pecivo i brašno pa mutite još par minuta, potom umešajte špatulom čokoladu izlomljenu na komadiće. Kašikom formirajte kolačiće i poređajte ih na papir za pečenje, pa pecite desetak minuta, ovi kolači ne bi trebalo da se prepeku, već da budu mekani iznutra. Ohladite ih i servirajte.

BONUS VIDEO: