NE BACAJTE PREOSTALA USKRŠNJA JAJA! Iskoristite ih u nekom od 5 sjajnih recepata
Ako i vi spadate u red domaćina koji se svakog Uskrsa precene i oboje više barenih jaja nego što im treba, imamo odlične ideje kako da iskoristite višak.
Mimoza salata za 30 minuta
Sastojci:
- 200 g rendane šunke
- 200 g rendanog kaškavalja
- 3 tvrdo kuvana i rendana jaja
- 100 g majoneza
- 3 veća rendana krompira
- 2 kisele pavlake
- so
Prirpema:
Šunku, kačkavalj, jaja i krompir posolite i promešajte. Prelijte majonezom i kiselom pavlakom, sjedinite i salata je gotova.
Pročitajte još: RECEPT ZA PROLEĆNE PALAČINKE: Iskoristite ostatke povrća za doručak ili večeru sa ukusnim umakom
Rolat od spanaća i krompira sa jajima
Sastojci:
- 500 g krompira
- 1 glavica crnog luka
- 350 g spanaća
- 7 jaja (3 živa i 4 kuvana)
- 50 g maslaca
- so
Priprema:
Krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kad se ohladi, oljuštite i izrendajte. Spanać potopite u posoljenu vrelu vodu. Ocedite i sitno iseckajte. Dodajte u narendan krompir zajedno sa narendanom glavicom luka. U smesu dodajte 3 umućena jaja. Posolite i pobiberite. Sve promešajte, dok se ne dobije homogena smesa. Razvucite preko aluminijumske folije.
Preostala 4 kuvana jajeta stavite u jedan kraj kore sa spanaćem. Uz pomoć folije koru uvijte u rolat i stavite u podmazan pleh. Prelijte rastopljenim maslacem. Pecite na 200°C.
Sa lososom i mirođijom
Kuvana jaja isecite na kockice. Obarite dva veća krompira i takođe ih isecite na kockice. U činiji pomešajte majonez i jogurt, tako da dobijete gusti dresing. Mirođiju iseckajte na sitno i umešajte u preliv. Isecite 100 grama dimljenog lososa na tračice, i pomešajte sve sastojke. Salatu poslužite hladnu.
Pročitajte još: Osvežavajuća poslastica bogatog ukusa: RECEPT ZA KAPKEJK sa kokosom i limetom
Sa tunjevinom i krompirom
Probajte recept za salatu "nisoaz", čija su osnova kuvani krompir, zelena salata, jaja i – sve što volite! Mi vam predlažemo da uz krompir, jaja i salatu dodate paradajz, tunjevinu iz konzerve i crne masline, prelijete sve dresingom od limuna, senfa i maslinovog ulja i poslužite uz tost.
Čokoladni kolačići
Sastojci:
- 180 grama maslaca
- 180 grama brašna
- 100 grama smeđeg šećera
- 3 tvrdo kuvana jaja
- Kašika praška za pecivo
- Kašičica ekstrakta vanile
- 150 grama čokolade
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Mikserom penasto umutite maslac i šećer, pa dodajte iseckana jaja i vanilu. Ne brinite ako i dalje vidite komadiće jaja, neće se osećati kada se kolači ispeku. Dodajte prašak za pecivo i brašno pa mutite još par minuta, potom umešajte špatulom čokoladu izlomljenu na komadiće. Kašikom formirajte kolačiće i poređajte ih na papir za pečenje, pa pecite desetak minuta, ovi kolači ne bi trebalo da se prepeku, već da budu mekani iznutra. Ohladite ih i servirajte.
BONUS VIDEO: