NEPREVAZIĐEN USKRŠNJI KOLAČ: Recept za najbolje BRESKVICE - mekane i sočne u isto vreme
23. 04. 2022. 000000 11:20
Breskvice ne spadaju u red kolača koje se brzo prave, ali zbog njihovog fantastičnog ukusa vredi uložiti dodatni trud.
Potrebno je:
- 3 jaja
- 200 g šećera u prahu
- 1 vanil šećer
- 2 dl ulja
- 500 g brašna (pola oštrog, pola mekog)
- korica od jednog limuna
- 3 kašike mleka
- prašak za pecivo
Pročitajte još: Ovako spremljene UŠTIPKE mogu napraviti svi! Mekane kao duša (RECEPT)
Fil:
- mrvice od izdubljenih breskvica
- 400-500 g marmelade od bresaka
- malo samlevenih oraha
- crvena boja za kolače
- kristal šećer
Priprema
- Limunovu koricu naribati u brašno.
- Prašak za pecivo umešati u 3 kašike mleka, najbolje u dubokoj čaši i ostaviti da odstoji.
- Vanil šećer pomešati sa šećerom u prahu.
- Jaja malo izmiksati, dodati im šećer u prahu, pa sve vreme miksajući, dodavati malo po malo ulja.
- U brašno umešati jaja i nadošli prašak za pecivo.
- Umesiti meko testo (možete ga izmešati plastičnom kašikom).
- Kad se testo lepo sjedini, ostaviti ga pola sata u frižideru.
- Nakon pola sata, izvaditi testo, malo pobrašniti radnu površinu, odseći komad testa, napraviti rolnicu i iseckati na komadiće.
- Komadiće oblikovati u kuglice i ređati u tepsiju obloženu pek papirom.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, najviše 15 minuta.
- Pečene kolačiće izdubiti tankim nožićem.
- Od ostataka mrvica, marmelade i oraha puniti polovice i spajati.
- Umočiti breskvice u vodom razređenu boju, staviti minut da se ocede i uvaljati u kristal šećer.
BONUS VIDEO: