NEPREVAZIĐEN USKRŠNJI KOLAČ: Recept za najbolje BRESKVICE - mekane i sočne u isto vreme

23. 04. 2022. 000000 11:20

Foto: Printskrin/Jutjub

Breskvice ne spadaju u red kolača koje se brzo prave, ali zbog njihovog fantastičnog ukusa vredi uložiti dodatni trud.

Potrebno je:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vanil šećer
  • 2 dl ulja
  • 500 g brašna (pola oštrog, pola mekog)
  • korica od jednog limuna
  • 3 kašike mleka
  • prašak za pecivo

Pročitajte još: Ovako spremljene UŠTIPKE mogu napraviti svi! Mekane kao duša (RECEPT)

Fil:

  • mrvice od izdubljenih breskvica
  • 400-500 g marmelade od bresaka
  • malo samlevenih oraha
  • crvena boja za kolače
  • kristal šećer

Priprema

  1. Limunovu koricu naribati u brašno.
  2. Prašak za pecivo umešati u 3 kašike mleka, najbolje u dubokoj čaši i ostaviti da odstoji.
  3. Vanil šećer pomešati sa šećerom u prahu.
  4. Jaja malo izmiksati, dodati im šećer u prahu, pa sve vreme miksajući, dodavati malo po malo ulja.
  5. U brašno umešati jaja i nadošli prašak za pecivo.
  6. Umesiti meko testo (možete ga izmešati plastičnom kašikom).
  7. Kad se testo lepo sjedini, ostaviti ga pola sata u frižideru.
  8. Nakon pola sata, izvaditi testo, malo pobrašniti radnu površinu, odseći komad testa, napraviti rolnicu i iseckati na komadiće. 
  9. Komadiće oblikovati u kuglice i ređati u tepsiju obloženu pek papirom.
  10. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, najviše 15 minuta.
  11. Pečene kolačiće izdubiti tankim nožićem.
  12. Od ostataka mrvica, marmelade i oraha puniti polovice i spajati.
  13. Umočiti breskvice u vodom razređenu boju, staviti minut da se ocede i uvaljati u kristal šećer.

BONUS VIDEO: