Tajne naših baka: Čarapa i peršun za SAVRŠENO OFARBANA JAJA (FOTO)
To ne znači da će biti braon boje i da ne mogu da se ukrase.
Farbanje jaja u lukovini je najzdraviji način da se ukrase, jer aposlutno nema hemije, pa ako se neko polomi - u slast ga pojedite.
Ovo je nazdraviji način ukrašavanja jaja.
Ne postoji potrebna količina ljuski od crnog luka, jer najbolje je da ih bude što više, pošto će i boja jaja biti intenzivnija.
Da bi ukrašavanje bilo uspešno, pored što više ljuski od crnog luka, treba sačuvati i stare ženske hulahopke koje mogu da budu i pocepane.
Što više ljuski to će biti lepša boja.
Nađite konac i u parku uberite što više listića različitih oblika. Najlepši su listovi od peršuna i deteline, a jedino je važno da budu što manji.
PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji
- U staru šerpu se ubaci sva lukovina, nalije se vodom i stavi na ringlu.
- Na jaje se stavi list pa se pažljivo ubaci u čarapu.
- Čarapa se zategne i koncem se veže.
- Spretne domaćice na jedno jaje stave po tri listića.
- Kada se jaja ubace u lukovinu može da se uključi ringla.
- Kada voda provri isključi se ringla i jaja ostave u vodi još pet minuta.
- Ista ova lukovina može da se koristi nekoliko puta, odnosno, dok se ne ofarbaju sva jaja.
- Kada se jaja skuvaju, izvade se kašikom i makazama se iseče čarapa.
- Sklone se zeleni listići, jaja se namažu zejtinom da sijaju.
U dekorisanu korpicu, jaja se stave kada se ohlade.