Prekiselo jelo ili pretvrdo meso? Otkrivamo vam kuhinjske trikove koje možete rešiti sodom bikarbonom
Lista kulinarske pripreme je tek iznenađujuće duga, a najpoznatija upotreba je kao zamena praška za pecivo.
Pročitajte još: Kako da iskoristite AVOKADO na najbolji mogući način? Više neće moći da vam propadne
Predstavljamo vam pet kuhinjskih trikova sa sodom bikarbonom!.
1. Zamena za prašak za pecivo
Jedna kaščica sode bikarbone menja dve kaščice praška za pecivo. Takođe, može zameniti i kvasac tako što se pomeša sa limunskom kiselinom u jednakim razmerama, što uz dodatak brašna daje testo koje se brzo diže.
2. Pranje voća i povrća
Pomoću sode bikarbone možete očistiti voće i povrće od svih nečistoća, pesticida i potencijalnih bakterija. Jednostavno potopite voće u posudu sa hladnom vodom u koju ste stavili 3 kašike sode bikarbone, pustite da odstoji jedno desetak minuta. Nakon toga isperite vodom i vaše jelo je spremno za bezbednu upotrebu.
3. Spas za prekisela jela
Ukoliko ste prekiselili neko jelo poput sosa od paradajza ili ste stavili previše sirćeta u salatu, dovoljan je prstohvat sode bikarbone da smanjite kiselost i spasete vaše jelo!
4. Mekše meso
Ako spremate meso na roštilju, kako biste ga omekšali natrljajte ga sodom bikarbonom. Pusite ga da odstoji 3-5 sati u frižideru. Nakon toga ga isperite, začinite i stavite na roštilj.
5. Otarasite se mirisa na rukama od kuvanja
Uz pomoć magične sode bikarbone možete se rešiti neprijatnog mirisa belog luka ili ribe sa ruku. Jednostavno, umesto sapuna pri pranju ruka upotrebite dve kaščice sode bikarbone.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK