Pravi se lako, a prija baš svima: DOMAĆI sok sa UKUSOM proleća (RECEPT)

11. 04. 2022. 000000 08:00

Photo:Pixabay

Stiglo je proleće, zova se rascvetala.

Iskoristite lepo vreme da odete u prirodu i naberete ovih lekovitih cvetova za sok, čaj… Cvetovi zove se beru dok su potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde ih berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija.

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče „lajt“ varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Sastojci za sirup od zove:

  • 30 cvetova zove
  • 3 l vode
  • 40 gr. limunske kiseline
  • 3 limuna
  • 3 kg šećera

Pripema:

  • 1. Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške isečenim limunovima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
  • 2. Drugi dan tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
  • 3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU