Pravi se lako, a prija baš svima: DOMAĆI sok sa UKUSOM proleća (RECEPT)
Stiglo je proleće, zova se rascvetala.
Iskoristite lepo vreme da odete u prirodu i naberete ovih lekovitih cvetova za sok, čaj… Cvetovi zove se beru dok su potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde ih berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija.
Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Što se tiče „lajt“ varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegovih razmera za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.
PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji
Sastojci za sirup od zove:
- 30 cvetova zove
- 3 l vode
- 40 gr. limunske kiseline
- 3 limuna
- 3 kg šećera
Pripema:
- 1. Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške isečenim limunovima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
- 2. Drugi dan tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
- 3. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU