Kažu da na svetu NEMA LEPŠE: BELI EGIPAT — jednostavna i raskošna torta po svačijem ukusu (RECEPT)
Iako je nazvana Beli Egipat, veruje da ova torta ne potiče iz pomenute zemlje. Ono što je poznato jeste da je ogromnu popularnost izgradila u Rumuniji, kao i da je vrlo teško pronaći originalni izvor.
U svakom slučaju, ova bogata i velika torta spada u omiljene na Balkanu, a u prošlosti je spadala u najdraže dezerte po izboru baka, u danima kada su se obično pravile velike torte s mnogo jaja i šećera.
Dodatni saveti
Ukoliko želite da je napravite za neki poseban događaj, imajte na umu da to morate učiniti bar dan ranije, jer mora da se stegne u frižideru, a kore možete napraviti i dva dana ranije i držati na hladnom.
Obično se preporučuje da se tri kore spremaju odvojeno, a oni koji su probali da naprave jedan ogroman biskvit i potom ga podele na tri kore kažu da je moguće i ovako — ali morate biti vrlo oprezni da vam ne splasne i da ne utrošite materijal džabe.
PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji
Žuti i beli fil moraju da budu hladni pre nanošenja slojeva na koru.
Sastojci
Za kore:
- 11 belanaca
- 11 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 11 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za žuti fil:
- 800 mililitara mleka
- 11 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 grama bele čokolade
- 8 kašika gustina
- 100 grama margarina
Za beli fil:
- 300 mililitara slatke pavlake
- 1 čaša kisele pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 grama mlevenog lešnika (pečenog)
Dekoracija po želji
PROČITAJTE JOŠ: PET OMILJENIH PROLEĆNIH CVETOVA: ZABAVNE ČINJENICE koje možda niste znali
Priprema
Kore
Umutite belanca sa šećerom, u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo.Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni makar 15 minuta ili dok "test čačkalicom" ne pokaže da je gotovo. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore.
Druga opcija je da se mere podele na tri dela i da se svaka kora peče odvojeno.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBU