RECEPT ZA PROLEĆNE PALAČINKE: Iskoristite ostatke povrća za doručak ili večeru sa ukusnim umakom
Ukoliko vam je ostalo pomalo od svakog povrća i ne znate da kako da ga iskoristite, vreme je da se upoznate sa klasikom korejske kuhinje. Jačedžon se lako pravi, a ukus je pravi prolećni.
Sastojci
- 4 mlada luka, isečena
- ⅓ šolje praziluka (opciono), tanko narezan
- sitno iseckane tikvice (oko 1/2 šolje)
- 1 zelena čili paprika, opciono, narezana na kriške
- sitno iseckan crni luk
- ⅓ šolje slatkog krompira
- 1 sveža pečurka
Takođe
- ¾ šolje višenamenskog brašna
- ½ kašičice soli
- ¾ šolje vode
- biljno ulje
Sos za umakanje
- 1 kašika soja sosa
- 2 kašičice belog sirćeta
- 1 kašičica ljutih papričica, po želji
- 1 kašičica prženih semenki susama
Uputstva
Napravite sos za potapanje: U činiji pomešajte soja sos, sirće, ljuspice ljute paprike (ako koristite) i susam i dobro izmešajte kašikom. Prebacite ga u malu posudu. Ostavite po strani.
Pročitajte još: VOĆNI KOLAČ S JABUKAMA koji se pravi za čas! Najukusnija poslastica za uživanje (RECEPT)
Napravite testo:
U činiji pomešajte mladi luk, praziluk (ako koristite), tikvice, zelenu čili papriku (ako koristite), luk i slatki krompir. Dodajte so u brašno i ¾ šolje vode. Dobro promešajte drvenom kašikom.
Napravite palačinku:
Zagrejte veliki tiganj koji se ne lepi na srednje jakoj vatri. Dodajte oko 2 kašike biljnog ulja i mešajte okolo da ravnomerno obložite tiganj. Dodajte testo u tiganj i ravnomerno ga rasporedite.
Smanjite vatru na srednju i stavite pečurke narezane na kriške. Lagano ih pritisnite drvenom kašikom ili lopaticom.
Pecite 4 do 5 minuta dok dno ne postane hrskavo, zlatno smeđe boje. Uhvatite dršku tiganja i okrenite je tako da se palačinka pomera i ravnomerno peče ispod. Okrenite palačinku.
Pojačajte vatru na srednju i dodajte 1 do 2 kašike biljnog ulja duž ivica palačinke. Podignite jednu ivicu lopaticom i nagnite tiganj tako da ulje teče ispod palačinke.
Pecite 3 do 4 minuta dok obe strane ne postanu zlatno smeđe, povremeno pritiskajući lopaticom.
Okrenite još jednom i pecite još 2 minuta.
Služiti:
Prebacite ga na veliki tanjir i poslužite odmah sa sosom.
BONUS VIDEO: