Recept za nedeljni ručak: Napravite ukusne SARME od zelja i mladog luka (FOTO/VIDEO)

Kristina LJubisavljević

03. 04. 2022. 000000 08:40

Foto: Privatna arhiva

Potrebno je:

  • 1 veća veza mladog zelja
  • veza mladog crnog i belog luka
  • 2  rendane šargarepe
  • 1 lonče od 100 gr pirinča
  • ulje, ml. paprika
  • začin suvi ili so
  • ml. biber
  • 200 ml kuvanog paradajza
  • 1 kašičica brašna
  • 1 l vode i 1 kašičica sirećeta

Priprema:

Iseckati crni i beli luk, a šargarepu izrendati i sve propržiti. Ubaciti začin, so, mleven biber i mlevenu papriku i sve izjednačiti.

Pročitajte još: POSNI ČOKOLADNI MAFINI: Predivan ukus kolača bez jaja i mleka moguć je uz ovaj RECEPT

Zelje oprati i očistiti peteljke i iseći deblji deo. U 1 l vode dodati 1 kašičicu sirećeta i malo soli, pa svaki list kratko provući kroz kljukalu vodu. Pirinač obariti u vodi, pa procediti.

Foto: privatna arhiva

U pirinač ubaciti spremljen prženi luk  i šargarepu i sve izjednačiti. Na dasku raširiti list  zelja, sipati punu kašičicu nadeva saviti ivice i uvjati nake sarmice. Tepsiju podmazati i ređati u pleh. U šerpu sipati paradajz, pa dodati 100 ml vode i 2 kašike maslinovog ulja.

Ubaciti 1 kašičicu brašna izmešati žicom i preliti sarmice. Staviti  u rernu na 220 stepeni 20 minuta da se zašeče. Prijatno!