4 MAGIČNE voćke koje će rešiti probleme sa PROBAVOM

02. 04. 2022. 000000 16:00

Foto: Pixabay

Problemi sa probavom prouzrokuju brojne druge zdravstvene tegobe, koje mogu prerasti u hronična oboljenja kakvi su zadržavanja viška vode u organizmu, neprestana nadutost, konstipacija, dijareja, kiselina, grčevi nakon jela. LJudi koji imaju problema sa probavom najčešće nemaju dovoljno digestivnih enzima, pa prvo rešenje svojih tegoba mogu pronaći u konzumiranju hrane bogate enzimima.

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Postoji mnogo namirnica koje mogu povećati količinu digestivnih enzima, među najboljima su određene sveže voćke. Konzumiranje osih namirnica u sirovom stanju je ključno za bolju probavu.

Najbitnije za bolju probavu je lipaza, enzim koji razgrađuje dijetetske masnoće...

Ananas je pun enzima, čak i stabljika. Ananas sadrži bromelain, veliki izvor enzima koji uključuje peroksidazu, kiselinsku fosfatazu, cistein proteinaze i proteolitičke, proteinske digestive enzime. Bromelain razbija proteine u aminokiseline, a studije sugerišu da može pomoći kardiovaskularnom, respiratornom, koštanom i probavnom zdravlju. Osim toga, ananas sadrži obilje vitamina C i brojnih drugih nutritijenata.

Pročitajte još: Muzika tokom treninga: Da li nam zaista pomaže da vežbamo bolje?

Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje podstiču rad metabolizma. Pored toga, avokado sadrži beta-karoten koji se u telu pretvara u vitamin A koji je potreban za zdravu sluznicu u probavnom traktu. Najbitnije za bolju probavu je lipaza, enzim koji razgrađuje dijetetske masnoće. Iako se lipaza prirodno proizvodi u organizmu, studije ukazuju da jedenje avokada ili uzimanje dodatka lipaze pomaže pri probavi obroka sa visokim procentom masti. Osim toga, avokado može pomoći da se osećate manje puni i naduti. Kao bonus, avokado podržava imuni sistem, posebno kod osoba sa celijaklijom ili intolerancijom na gluten!

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Actinidin povećava brzinu kojom tanko crevo apsorbuje protein...

Kivi se naziva super voćem jer je bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijumom, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima. Takođe je i dobar izvor vitamina E. Kivi je odličan za regulisanje probave jer sadrži aktinidin, enzim cistein proteaze koji pomaže u varenju proteina. Actinidin povećava brzinu kojom tanko crevo apsorbuje protein. Istraživanja su pokazala da kivi, iako pomaže u probavi, takođe sprečava nadimanje i neprijatan osećaj koji ga prati. Kivi pomaže u probavi i onih teško probavljivih protina, među kojima su kazein i sojin protein. Glavna aktivna komponenta u kiviju je proteolitička kiselina - enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.

Pročitajte još: Fatalan, šarmantan i neverovatno pametan: Da li znate ko je bio prvi BEOGRADSKI PLEJBOJ - Zaveo je tri najlepše Jugoslovenke, pa im slomio srce

Banane sadrže amilazu i glukozidazu. Ovi enzimi razgrađuju ugljene hidrat kao što su krompir i testenina i razbijaju ih u lako probavljive jednostavne šećere. Banane takođe sadrže pektin, koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tela. Osim toga, njihovo delovanje je probiotsko i stimuliše rad creva.  Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju creva i deluju poput prirodnog laksativa na zatvor.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU