SIR IZAZIVA ZAVISNOST? Studije otkrivaju da sir utiče na isti deo mozga kao i droga
Dr Nikol Avena izjavila je da bi ovo saznanje pomoći da se promeni način na koji pristupamo lečenju gojaznosti. Možda nije jednostavno 'smanjivanje' određenih namirnica, već usvajanje metoda koje se koriste za smanjenje pušenja, pijenja i upotrebe droga.
Pročitajte još: DETOKS STOPALA: Da li kupke zaista izvlače toksine iz vašeg tela ili je to samo mit?
Da li sir izaziva zavisnost, baš kao i droga?
Pored toga što je toliko je ukusan i lak za jelo mnogi ljudi veruju da izaziva zavisnost. Jedan od razloga zašto ljudi uživaju u siru može biti kazein, sporo vareni protein koji se nalazi u mlečnim proizvodima. Kada varite kazein, vaše telo ga razlaže na manja jedinjenja koja se zovu kazomorfini. Kazomorfini mogu preći krvno-moždanu barijeru i vezati se za dopaminske receptore u vašem mozgu. Ovo uzrokuje da vaš mozak oslobađa dopamin, neurotransmiter povezan sa osećanjima zadovoljstva.
Smatra se da kazomorfini imaju važnu svrhu kod sisara tako što promovišu snažnu vezu između majke i bebe i osiguravaju da bebe nastavljaju da piju majčino mleko bogato hranljivim materijama. U suštini, što je više kazomorfina vaš mozak izložen, to ćete više uživati. Ovo vas može dovesti do toga da žudite za hranom poput sira.
Ostala potencijalno zarazna svojstva sira
Sir ima i veliki sadržaj masti koja takođe može podstaći želju za hranom. Žudnju za hranom pokreće deo vašeg mozga koji upravlja nagradom. Oslobađanje endorfina nakon jela može biti posebno prijatno, što vas dovodi do toga da želite više od istog iskustva Jedna studija na 500 ljudi otkrila je da jako obrađena hrana sa visokim sadržajem masti, uključujući sir, promoviše zavisničko ponašanje u ishrani od manje obrađene hrane sa niskim sadržajem masti. Štaviše, ova hrana može direktno uticati na receptore zadovoljstva u vašem mozgu.
Ovo može objasniti zašto je manje masnoća, niskokalorična hrana, poput voća i povrća, manje verovatno da će izazvati žudnju jednako često kao ona sa visokim sadržajem masti.
Treba li izbegavati sir?
Iako sir može da sadrži jedinjenja sa blagom zavisnošću i svojstvima koja izazivaju zadovoljstvo, on ne ugrožava vaše zdravlje, osim da nije poželjno jesti puno masnu hranu. Sir je dobar izvor proteina i kalcijuma.
Ipak, neki pojedinci možda žele da izbegnu ovaj mlečni proizvod.
Većina sireva sadrži laktozu, mlečni šećer koji neki ljudi ne mogu tolerisati. NJegov sadržaj zasićenih masti i soli takođe može izazvati probleme kod ljudi koji su osetljivi na masti u ishrani ili imaju visok krvni pritisak.
Ako ste zainteresovani da smanjite unos sira, zamene za sireve bez mleka su jedna popularna opcija koja ne sadrži kazein.Ovi sirevi alternative koje se koriste za vegansku ishranu i nemaju laktozu. Mnoge alternative sira se prave od orašastih plodova ili zgušnjivača na bazi biljaka poput kokosa.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU