Kako da izbelite USKRŠNJA JAJA pre farbanja? Otkrivamo vam mali trik!

22. 04. 2022. 000000 16:30

Foto: Piksabej

Suština beljenja jeste da se skida površinski sloj ljuske, gde ostaje onaj sledeći, svetliji. Međutim, tada je ljuska malo osetljiva. Možda nećete imati najtvrđe jaje za Uskrs, ali ćete imati najlepše! 

Pročitajte još: TRIK SA ŠIBICAMA: Ubacite ih u vodu u kojoj kuvate jaja i rešite problem koji muči svaku domaćicu

Potrebno vam je:

broj jaja po želji (uvek skuvajte koje dodatno, u slučaju da neko ipak pukne)
sirće 
voda
mala cediljka
sunđer (onaj zeleni deo, ali ne jako oštar)
boje za jaja (kakve volite)
ulje za premazivanje jaja

Uputstvo:

Prethodno veče ostavite jaja na sobnoj temperaturi. Šerpu takođe iznesite u topliju prostoriju, ako je držite u hladnom špajzu. Ista priča i za sirće. Dakle, sve treba da bude sobne temperature.

Jaja operite pod tek mlakom vodom. Složite ih u veliku šerpu, da ne stoje jedna na drugom. Prelijte ih sa mlakom vodom, ali merite koliko vode sipate. Sipajte na vodu jednaku količinu sirćeta. Uključite ringlu na srednju jačinu i ostavite da voda provri. Kada je voda provrla, smanjite jačinu ringle na toliko da voda vri, ali tek malo, da se vide mehurići na površini, ali slabi. Voda će peniti i pena će biti neke braon boje. Penu skidajte sa cediljkom. Kuvajte jaja oko 10-15 minuta. 

Kada su jaja kuvana, nalijte na tu vodu i sirće i hladnu vodu. Ostavite jaja da se malo prohlade, toliko da vas ne peku u ruci. Zatim, uzmite sunđer, pa stružite blago ljusku pod slabim mlazom vode. Operite jaje i to je to što se beljenja tiče.

Dalje vam ostaje da ofarbate jaja po želji, navici. Ona neće biti savršeno bela kao ona bela kupovna jaja, ali će biti dosta svetlija nego obična i boja će izgledati mnogo lepše na ovakvim jajima!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU