POPRAVLJA VID I KONCENTRACIJU: Prednosti jaja sa spanaćem za doručak
Spanać i jaja pružaju mnoge hranljive materije koje su vam potrebne, tako da vam ova kombinacija za doručak daje hranljiv početak dana i može vam pružiti nekoliko zdravstvenih prednosti.
Ishrana
Šolja kuvanog spanaća i veliko poširano jaje sadrži samo 110 kalorija i obezbeđuje vam 11 grama proteina, 4 grama vlakana i 5 grama masti, od kojih je samo 2 grama zasićeno.
Ova kombinacija vam takođe obezbeđuje 306 procenata dnevne vrednosti za vitamin A, 74 procenata DV za folat, 40 procenata DV za magnezijum i riboflavin, 39 procenata dnevne vrednosti za gvožđe, 30 procenata DV za vitamin C , 27 procenata DV za kalcijum, 24 procenata DV za vitamin B-6, 20 procenata DV za fosfor i manje količine vitamina K, niacina, vitamina B-12 i cinka.
Zdravstvene beneficije
Zdrav doručak može vam pomoći da se bolje koncentrišete tokom dana, održite zdravu težinu, povećate potrošnju vitamina i minerala i snizite holesterol tako što će vam pomoći da jedete manje masti i holesterola kasnije tokom dana.
Pročitajte još: 5 biljaka koje važe za PRIRODNE ANTIDEPRESIVE: Podižu raspoloženje i teraju stres
Konzumiranje jaja za doručak može vam pomoći da unesete manje kalorija tokom dana i pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi od skoka u poređenju sa konzumiranjem peciva za doručak, prema studiji objavljenoj u februaru 2010. u „Istraživanju ishrane“. Doručak sa jajima je sadržao više proteina od doručka sa pecivom, pomažući učesnicima da duže ostanu siti, a takođe je smanjio količinu hormona gladi grelina koji telo oslobađa.
Foto: Piksabej
Prednosti za vid
Spanać je dobar izvor fitokemikalija zvanih lutein i zeaksantin, koji sadrži 20,4 miligrama u porciji od 1 šolje. Žumanca takođe sadrže malu količinu ovih hranljivih materija, otprilike 0,3 miligrama u dva velika jajeta. Ove dve supstance mogu pomoći da vaše oči budu zdrave i da ograniče rizik od katarakte i makularne degeneracije, dva problema oka koja su relativno česta kako ljudi stare.
Razmatranja
Svaki doručak je bolji nego nikakav doručak. Međutim, možete održati doručak zdravim ograničavanjem količine šećera, zasićenih masti i soli koje dodajete. Poširajte jaje umesto da ga pržite i koristite samo malu količinu maslinovog ulja za kuvanje spanaća. Maslinovo ulje sadrži uglavnom zdrave mononezasićene masti, a ova mast će vam pomoći da apsorbujete vitamine rastvorljive u mastima iz spanaća.
BONUS VIDEO: