Budite profesionalac za USKRŠNJU POGAČU! Zadivite svoje najbliže ovim jednostavnim receptom!

10. 04. 2022. 000000 12:00

Foto: Jutjub Printskrin/Emily's Kitchen

Uskrs je najveći pravoslavni praznik, koji pada na proleće, u vreme kada priroda ponovo buja, te možete iskoristiti prolećno cveće takođe za ukrašavanje vaše uskršnje trpeze. 

Pročitaj još: POSNE BOLONJEZE: Napravite omiljene špagete i u toku posta!

Ova pogača se lako sprema, a krajnji rezultat izgleda kao da ste pravi majstor u kuhinji! 

Sastojci: 

500g brašna

250ml mleka

2 jaja

25g svežeg kvasca

125g putera

1 kaščica soli

1 kašika šećera 

Za premazivanje pogače: 

1 jaje

1 kašika mleka 

susam

Priprema: 

Razmutiti kvasac sa malo mlakog mleka i šećera i ostaviti da nabubri. U brašno staviti jaja, so, kvasac i mleko, umesiti glatko testo i ostaviti da odstoji oko pola sata, dok se ne udvostruči. Razvući testo oklagijom, premazati rastopljenim puterom i preklopiti kao pismo. Postupak ponoviti 5 puta, dok se ne potroši sav puter. Testo razvući na veličinu 80x15, iseći na 3 trake i napraviti pletenicu. Saviti pletenicu u krug i staviti u tepsiju premazanu puterom i posutu brašnom, pokriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata. Premazati žumancem i mlekom, pa posuti susamom. Zatim pogaču pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni na oko 10 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 180 stepeni i nastaviti sa pečenjem dok pogača ne porumeni. Gotovu pogaču prekriti pamučnom krpom, ostaviti da malo odstoji i poslužiti. Prijatno! 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU