Grickalice mogu biti ZDRAVE! Ovo su tri POSNA RECEPTA za preukusnu zanimaciju!
Pored toga što smo vam pripremili zdrave i posne grickalice, one su i veoma ukusne, bilo slatke ili slane! Za neke od njih čak i ne morate sebe ograničavati kao što to radite sa kesicom čipsa.
Pročitajte još: FALAFEL BURGER: Postan i ukusan obrok koji će vas sigurno zasititi!
Spremili smo vam 3 posne, zdrave i najbitnije - ukusne grickalice koje će vam sigurno zameniti nezdrave navike u ishrani:
1. Umak od indijskog orgaha
Samo indijski orah, kokos i kari začini za lak posni umak koji je savršenog ukusa. Poslužite uz štapiće celera ili šargarepe.
Sastojci
100 g indijskih oraha
1-2 limete, isceđene
3 kašike kokosovog krema
2 kašike kari paste
2 kašike mešavine začina po želji
Način pripreme:
KORAK 1
Ubacite sve sastojke, osim začina, u blender. Mutite dok smesa ne postane glatka, a zatim začinite po ukusu. Ako je smesa previše gusta, dodajte još malo soka od limete ili malo hladne vode.
KORAK 2
Sipajte kašikom u činiju i pospite začinima pre serviranja sa štapićima šargarepe ili celerom.
Loading...
2. Pečene leblebije:
Izbegnite pad šećera u 15:00 uz ove zdrave pečene leblebije predstavljaju savršenu užinu. Recept možete koristiti kao osnovu za pravljenje drugih grickalica.
Sastojci
60 g leblebija
1 kašika neslanog kikirikija
Način pripreme:
Pomešajte leblebije sa neslanim kikirikijem. Stavite u rernu na 200C 6 -10 minuta, a zatim pomešajte sa začinima po želji. Leblebije možete uvaljati u kari pre pečenja.
Loading...
3. Slatki zalogaji od crne čokolade i oraha
Slatki zalogaji koje možete čuvati i u zamrzivaču i odlediti ih po potrebi. Zdrava i ukusna poslastica!
Sastojci
100 g oraha
100 g tamne čokolade bez mlečnih proizvoda (najmanje 70% kakao čvrste materije)
1 međool urma, očišćena od koštice i sitno iseckana
1 k kalup za mini mafine sa 12 rupa
papir za pečenje
Način pripreme:
KORAK 1
Rupe u kalupu za mafine obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. Zagrejte rernu na 160C.
KORAK 2
Raširite orahe po plehu i pecite 12-15 minuta, dok ne zamiriše i bude malo tamnije boje. Stavite u blender i miksujte sve dok masa ne bude glatka i puterasta, što kod oraha može potrajati i do 10 minuta.
KORAK 3
Otopite čokoladu u posudi otpornoj na toplotu postavljenoj iznad tiganja sa ključanjem vode, pazeći da posuda ne dodiruje vodu. Stavite po 1 kašičicu čokolade u svakI kalup, a zatim zamrznite 10 minuta pre nego što dodate kašiku putera od oraha. Ubacite nekoliko komadića iseckanih urmi, pa kašikom prelijte preostalu otopljenu čokoladu. Zamrznite još najmanje 30 minuta, ili dok se čokolada ne stegne, a zatim prebacite u posudu otpornu na zamrzavanje.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU