Najbolji kuvar među glumcima: Sloba Stefanović otkrio tajni sastojak za ZDRAV ŽIVOT

23. 03. 2022. 000000 16:00

Foto: Mirko Tabašević

U intervjuu za Magazin Novosti, Sloba je otkrio sve čari kulinarstva, kao da je i neophodno da vodimo zdrav način života i na taj način brinemo o sebi.

Pročitajte još: Svako jutro u KAFU dodajte JEDAN ZAČIN: Ova neverovatna kombinacija istopiće vaše kilograme

1. Poznati ste kao najbolji kuvar među glumcima, a to sigurno znači i da sami nabavljate namirnice. Da li su sveže namirnice važne za dobar ukus jela?

Što se tiče emisije ne nabavljam sam namirnice, ne bih mogao da postignem da napravim toliki broj recepata, da snimim sve i da pripremim sve,  goste, pitanja za goste i da istražim sve biografije i da osmislim sve, tako da zbog velike organizacije nisam u mogućnosti da nabavim sam namirnice, ali što se tiče kuće i profila „Gastro glumac“, koji je zaista veoma popularan i koji ima preko 50 hiljada pratilaca, preko milion pregleda. Tu promovišem zdraviju hranu i nešto što možemo da napravimo sami kod kuće, od par sastojaka i nekoliko minuta. Tu sam nabavljam namirnice, ali to su uglavnom one koje svi imamo kod kuće. Da li su to ovsene pahuljice, banane ili nešto što svakodnevno koristimo.

2. Koja je Vaša omiljena pijaca? Da li neke namirnice uvek kupujete na istom mestu?

Đeram pijaca je baš po mojoj meri. To je beogradska pijaca koja je onako srednje veličine, koja je ni prevelika, ni premala. Tamo uvek mogu da nađem sveže voće i povrće, tamo mogu čak da nađem i kozmetiku, kafu, tunjevinu, po povoljnijim cenama nego što je to u radnjama i ne samo što idem zbog kvaliteta i povoljnijih cena, ja idem tamo da uživam.  Pijaca je za mene svetinja i kada odlazim u inostranstvo u neki veći grad, ono prvo što posetim je pijaca, jer to održava duh jednog naroda, možete da vidite karakter, kako se hrane ljudi. Pijaca govori mnogo toga o narodu.

Foto: Mirko Tabašević

3. Da li se sećate pijace iz Vašeg detinjstva i da li volite atmosferu koja na njima vlada?

Rođen sam u Veterniku, koji je pored Novog Sada, mi smo tu imali jednu lokalnu pijacu koja je radila samo subotom i nedeljom, to je bila jedna mala pijaca sa skromnom ponudom, a s obzirom da je Veternik deo Novog Sada, često sam sa roditeljima išao na futošku pijacu, tako da slobodno mogu da kažem da je ona pijaca mog detinjstva, a Đeram je pijaca zrelog doba.

4. Kada biste u goste na večeru pozvali stranca koje meni biste mu spremili?

Stranci su oduševljeni našim gostoprimstvom. Najviše volim našu tradicionalnu kuhinju.  Oni često kažu da mi preterujemo sa jačinom hrane. Nudimo im jake stvari, ćevape, pljeskavice, za neke je to prejaka hrana. Ja bih se potrudio da im napravim neku zdraviju srpsku hranu. Ja se u suštini ne bih baš petljao u tradicionalne stvari, već bih ostavio takve kakve jesu.

5. Koja srpska jela smatrate najzdravijom, najukusnijim?

Volim bećar paprikaš. Em što sam iz Vojvodine, ali je to stvarno jelo koje je pre ukusno. To moja majka najbolje sprema i kada odem u rodni Veternik, ona zna šta će da mi pripremi. Osim onog klasičnog vojvođanskog nedeljnog ručka koji podrazumeva rinflajš, crveni, beli sos, pileću ili goveđu supu, ja nekako volim bećar paprikaš sa pireom, najprostije jelo koje se brzo priprema. 

Foto: Zorana Đorđević

6. Da li imate omiljenog doba godine i da li je to zbog voća i povrća, boja koje ga krase?

Počelo je proleće, moje omiljeno godišnje doba. Na pijacama već sada može da se nađe moja najomiljenija namirnica, to je sremuš. Od sremuša mogu da se prave razne stvari, može da se jede svež, može da se pravi pesto, pa ga koristite zajedno sa testeninom, možete da napravite pitu sa sirom i sremušem. On je kratkog veka, traje samo dva meseca, ali on je najbolji čistač organizma, a to znamo i po medvedima, koji kad izađu iz zimskog sna, prvo posegnu za sremušem.

7. Da li mislite da će zdrave namirnice biti sve važnije u životima ljudi i da li primećujete da su ljudi u Vašoj okolini svesniji koliko je važna hrana?

Beograd se polako osvešćuje da treba da se hrani zdravije i shvatamo da to utiče, ne samo na naše zdravlje, već na kožu, na kosu i na nokte, postoji mnogo prednosti korišćenja zdrave hrane. Postoje mnogi restorani koji nude zdravu hranu, ima čak i lanaca brze hrane, koji prodaju zdravu hranu. Beograd je to lepo osvestio i restorandžije su shvatile da je potreba za tim sve veća. Nemamo puno veganskih restorana, jer je veganstvo  previše radikalno kod Srba, ali gledajući Instagram i baveći se Instagramom, primetio sam da ljudi sve više posežu za nečim što nema previše šećera i belog brašna i nema previše soli.

8. Kada bi Vas mladi kolega bez velikog iskustva, zamolio za savet: kakvu večeru da spremi za dragu osobu, šta biste mu savetovali?

Ukoliko nije dobar kuvar, preporučio bih mu da se ne meša u kuvanje, jer je zavođenje u osobi, a ne u hrani koju priprema. Tako da nek se potrudi da bude najšarmantniji na svetu, a što se tiče hrane, dama nije došla da jede.

Foto: Saša Mihajlović

9. Koja je Vaša omiljena salata?

Valdorf salata mi je prva pala na pamet. Iako se bavim zdravom hranom, ja ne bežim od toga da pojedem nešto što nije toliko zdravo. Valdorf salata ima sastojaka koji nisu zdravi, ali su ukusni. Mislim da ne treba da se odričemo ničega, ako nam se jede čokolada treba da je pojedemo, ali je umerenost ključ svega, jer ako sebi kažemo da nešto ne možemo ili ne smemo, to jednostavno ne utiče dobro na našu psihu.

Pročitajte još: IDEALAN NAPITAK od samo 2 namirnice: Ubrzava metabolizam, čuva srce i želudac

10. Da li je emisija "Mr. Kitchen" bila Vaša ideja ili ...

Bila je kompletno moja ideja, koju sam vodio na Novoj S dve godine, a sada sam na TV Doktoru i  K1, gde vodim emisju Gastro Maestro i to trenutno ide svakog radnog dana na televiziji. Mr Kitchen mi je zapravo logičan nastavak mog profila koji vodim Gastro Glumac, ljudi koji su videli poželili su da me imaju u timu. Ja sam odlučio da pređem na drugu televiziju sa novom energijom i novim ljudima i od nedavno uspešno vodim Gastro Maestro.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU