TORTA OD 3 SASTOJKA: Bela bajka koja će oduševiti svakoga ko je proba (RECEPT)
Delom torta od sira, delom dekadentna torta od bele čokolade, 100 posto neverovatno. Sa samo tri sastojka ovo će sigurno postati vaš novi omiljeni desert.
Sastojci:
- 700g bele čokolade za pečenje, seckane
- 750 g krem sira, iseckanog, omekšanog
- 6 jaja, odvojeno
Korak 1
Zagrejte rernu na 130C. Stavite 250 g bele čokolade u posudu za pečenje. Pecite 10 minuta, a zatim izvadite i promešajte. Vratite u rernu i pecite, mešajući svakih 5 minuta, 25 minuta ili dok ne porumeni ili se karamelizuje.
Korak 2
Pečenu čokoladu prebacite u posudu otpornu na toplotu postavljenu iznad šerpe vode koja se ključa (ne dozvolite da posuda dodirne vodu), mešajući 3-4 minuta dok ne postane glatka. Uklonite sa vatre, malo ohladite.
Korak 3
Pojačajte temperaturu rerne na 150C. Podmazati i obložiti dno i stranice dva kalupa za torte prečnika 18 cm papirom za pečenje.
Korak 4
Dodajte 250 g krem sira u karamelizovanu čokoladu i dobro promešajte da se sjedini. Zatim dodajte žumanca i promešajte da se sjedini. Električnim mikserom umutite belanca u čvrst sneg. Radeći u 3 serije, umešajte belanca u čokoladnu mešavinu. Podeliti smesu u pripremljene kalupe za torte i peći 1 sat i 30 minuta ili dok se torta ne vrati u sredinu kada se lagano pritisne. Ohladite u kalupima 20 minuta, a zatim torte u kalupima prebacite u frižider da se potpuno ohlade (torta će malo potonuti dok se hladi).
Korak 5
Da biste napravili glazuru, istopite 300 g bele čokolade u posudi otpornoj na toplotu koja je postavljena iznad šerpe sa vodom koja lagano ključa (ne dozvolite da posuda dodiruje vodu). Prebacite u električni mikser i dodajte preostalih 500 g krem sira. Mutite na srednjoj brzini 8 minuta ili dok ne postane glatka i sjajna. Oslobodite kolače iz kalupa i stavite jedan sloj torte na postolje za torte, a zatim premažite 1/2 šolje glazura od krem sira preko vrha. Na vrh stavite drugi sloj torte i pomoću paletanog noža premažite preostalu glazuru preko vrha i strana torte. Ostavite u frižideru dok ne budete spremni za posluživanje.
Korak 6
Da biste napravili komadiće čokolade, dva pleha obložite papirom za pečenje. Ispecite 100 g bele čokolade u posudi za pečenje prateći proces pečenja u koraku 1.
Korak 7
U međuvremenu, istopite preostalih 50 g bele čokolade u posudi otpornoj na toplotu postavljenoj iznad lonca vode koja se ključa (ne dozvolite da posuda dodiruje vodu), mešajući dok se ne istopi i ne postane glatko.
Korak 8
Parče papira za pečenje na jednom plehu premažite pečenom čokoladom pomoću paleta noža, a preko preostalog pleha premažite otopljenu čokoladu. Zamotajte listove papira za pečenje sa duže ivice i stavite oba pleha u zamrzivač na 30 minuta da se stegne. Izvadite iz zamrzivača, odmotajte i pažljivo prebacite komade u frižider dok ne budu spremni za serviranje.
Korak 9
Ukrasite tortu pečenom čokoladom i komadićima bele čokolade za serviranje.
BONUS VIDEO: