SOČNI ukusi: Napravite POSNI voćni kolač bez brašna (RECEPT/FOTO)
Tokom perioda posta najveću muku mučimo sa slatkišima, a ako volite voćne kolače koji se uz to jednostavno pripremaju i ne podrazumevaju brašno, imamo recept za vas. Možete ga praviti sa šljivama, višnjama, malinama, čak i sa zrelim kruškama.
Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)
Jedina "mana" je što bi trebalo sačekati da se dobro rashladi pre sečenja ili ga toplog servirajte u činijice, poput krambla.
Sastojci za podlogu:
- 200 grama ovsenih pahuljica
- 100 grama mlevenih oraha
- 100 grama smeđeg šećera
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- pola kašičice kardamoma
- sok od jedne pomorandže
- 100 mililitara vode
Sastojci za voćni nadev:
- 800 gramamalina (ili nekog drugog voća iz zamrzivača)
- 5 kašika smeđeg šećera
- 1 kašičica vanilin-šećera
- 1 kašika gustina
Priprema:
Voće, najbolje je da je iz zamrzivača jer će pustiti sok, odlediti, staviti u šerpu sa šećerom i vanilin šećerom i staviti na laganu vatru da prokuva. Odvojiti malo soka koji je pustilo, u njemu razmutiti kašiku gustina i kad voće počne da vri, usuti razmućeni gustin, promešati i kuvati još pet minuta dok se malo ne zgusne. Voće će se kuvanjem raspasti a možete ga dodatno usitniti štapnim mikserom.
Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku
Polovinu ovsenih pahuljica (100 grama) samleti da se dobije brašno, pa pomešati sa ostatkom pahuljica, orasima, praškom za pecivo, šećerom i začinima. Dodati sok od pomorandže i vodu, izmešati varjačom.
Smesu sipati u manji pleh, podmazan ili obložen pek papirom. Preko te smese kašikom rasporediti voćni fil pa protresti pleh da se fil poravna. Peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pročitajte još: NAJZNAMENITIJE SRPKINJE: Za mnoge od njih niste čuli, a dugujemo im veliku zahvalnost
Kolač je potrebno dobro rashladiti, jer će se voćna smesa tek hlađenjem stvrdnuti i lakše seći. Kada se rashladi, iseći na kocke ili štanglice.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU