Budite GURMAN i dok POSTITE: Sarmice od zelja sa orasima i vrganjima (RECEPT)
Kako se približava lepše vreme i prolazi sezona sarme od kiselog kupusa, dolazi nam vreme ukusnih sarmica od svežeg povrća i još ukusnijih sarmica od blitve ili zelja.
Kada nam treba nesto lagano a hranljivo, kada postimo ili samo želimo da dočekamo prolece, savršen obrok su sarmice od zelja, koje obiluju vitaminima. Na gastronomskoj mapi, ovo jelo je zastupljeno najviše u centralnoj Srbiji, gde se tradicionalno priprema tokom posta.
Pročitajte još: Idealan predlog za ručak: Posni ĐUVEČ na drugačiji način (VIDEO)
Sastojci:
- 200-300 g gljiva (100g šampinjoina, 100g bukovače, sušeni vrganji )
- 150 g mlevenih oraha
- šolja pirinča
- 30-tak listova zelja
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- začin, so, aleva paprika
Priprema:
Fil: Pirinač propržite nekoliko minuta uz stalno mešanje. Dodajte iseckane gljive sa šargarepom i lukom, kao i vrganje zajedno sa vodom u kojoj su se namakali, so i biber. Dodajte najviše 1 dl vode, nikako nemojte više dodavati jer i gljive puste svoju vodu, da vam fil ne bi bio previše redak.
Sve promešajte, poklopite, kada provri kuvajte 2-3 minuta i sklonite šerpu sa vatre. Poklopljeno ostavite da odstoji barem desetak minuta ili dok pirinač upije vodu. U prohlađenu smesu sa pirinčom umešajte orahe, iseckan peršunov i celerov list po želji. Probajte i po potrebi dodajte još začina (soli ili bibera).
Dok čekate da se pirinač prohladi, listove zelja operite i prelijte kipućom vodom da se popare, odnosno da omekšaju. Kada listovi omekšaju ocedite ih od vode i svakom listu skinite dršku.
Na svaki list zelja stavite po kašiku fila (otprilike, što zavisi od veličine lista) i umotajte sarmice. Napravljene sarmice složite u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u rerni zagrejanoj na 180-200°C oko 20 minuta ili onoliko koliko je potrebno da se sve malo zapeče.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU