Koji je najbolji način za SKLADIŠTENJE VINA: Trend koji sve više VINARA praktikuje, a evo i zašto!

25. 05. 2022. 000000 13:30

Foto: Jutjub Printskrin/Great Big Story

Smatra se da podvodni uslovi - potpuni mrak i konstantna temperatura - ubrzavaju proces starenja, dodajući kompleksnost vinu. Vina se spuštaju u more u metalnim kavezima pomoću male dizailice, obično sa ribarskog čamca. Nakon toga vino se obilazi sa vremena na vreme i proveravaju se senzori koji prate temperaturu i pritisak vode oko vina. 

Pročitajte još:  Da li znate kako se PRAVILNO POSTAVLJA STO? Bitan je raspored svakog elementa (VIDEO)

Ali to ima svoju cenu - tehnika košta 25-70% više za vinara od odležavanja vina na u normalnom vinskom podrumu, zbog potrebne logistike. Preduzetnici ulažu u ovaj sektor „misleći da to nije hir, već tehnika koja može biti veoma korisna i dodaju kvalitete vinu koji ga čine privlačnijim za javnost.

Loading...


Vino koje odležava pod morem, sa svojim plimama, strujama i talasima, može biti „veoma grubo“, tako da je najbolje raditi sa „veoma robusnim vinima“, rekao je glavni enolog "Crusoe Treasure" vinarije, Antonio Palacios. Kompanija sarađuje sa vinarijama iz različitih delova Španije, a pošto nije ograničena sistemom geografskih oznaka, odnosno oznakom zaštite porekla vezanom za mesto proizvodnje vina, može da meša različite sorte grožđa iz više regiona.

Boce idu 20 metara ispod mora, gde odmaraju šest do 12 meseci u metalnim kavezima.
Marija Nensi Kastro Rodrigez, vlasnica Bodega Palmera Castro i Magan, naglašava da je ova niša još uvek u pionirskoj fazi. „Postoji malo informacija, nema bibliografije, nema analitičke osnove ni prakse“, rekla je ona. Vina odležana pod vodom još uvek su uglavnom nepoznata i teško ih je pronaći u restoranima i prodavnicama."

„Želeli bismo da postoji više svesti o konceptu podvodnog vina od strane potrošača i profesionalaca“, rekao je Palacios.