Zašto bi na tanjiru trebalo da imamo KARFIOL? Mnogi ga ne vole, a njegova hranljivost je velika
Prednosti karfiola
Karfiol je bogat vlaknima
Istraživanja pokazuju da veći procenat ljudi ne dobija dovoljno vlakana u ishrani. Vlakna pomažu da se osećamo sitim i zadovoljnim, održavaju zdravo varenje i regulišu nivo šećera u krvi, a ispunjavanje dnevnih potreba takođe može smanjiti holesterol i krvni pritisak. Konkretno, karfiol je dobar izvor nerastvorljivih vlakana, koja pomažu da se stvari kreću u probavnom sistemu.
Pročitajte još: Prednosti BELOG SLEZA: Smatra se da je pravi dar priorde, a posebno je važan KOREN
Karfiol i vitamini
Karfiol sadrži vitamine za imunitet, zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i još mnogo toga. Jedna šolja karfiola obezbeđuje preko 75 procenata dnevne vrednosti vitamina C, što znači da imuni sistem, metabolizam i nervni sistem dobijaju potreban podsticaj. Takođe sadrži 20 procenata dnevne vrednosti vitamina K koji je neophodan za formiranje kostiju i zgrušavanje krvi. Šolja karfiola takođe ima impresivne količine vitamina B6, folata i kalijuma, piše Real Simple.
Snažan antioksidant
Karfiol ima antioksidativnu moć u borbi protiv upale. Anti-inflamatorna jedinjenja povrća pomažu telu da smanji slobodne radikale i snizi oksidativni stres koji povećavaju rizik od hroničnih bolesti. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima i antiinflamatornim agensima kao deo zdrave ishrane, kao što je karfiol, može pomoći u sprečavanju i ublažavanju hronične upale i zaštiti ćelija.
Pročitajte još: Kako da koristimo ALOE VERU za zdravu i blistavu kožu?
Karfiol je izvor holina
Šolja karfiola sadrži oko 45 miligrama holina, oko 10 procenata dnevnog adekvatnog unosa za žene. Našim telima je potreban ovaj esencijalni nutrijent za nekoliko ključnih funkcija, uključujući jačanje ćelijskih membrana, razvoj mozga i održavanje nervnog sistema. Telo samo proizvodi samo malu količinu holina, važni su izvori hrane sa visokim sadržajem holina.
BONUS VIDEO