Napravite sami TORTILJA ČIPS: Jednostavan recept za mnogima omiljenu grickalicu
Poreklo tortilja čipsa datira još 1943. godine iz grada Piedras u Meksiku, kada su žene američkh vojnika stigle u restoran i od kuvara tražile da im se spremi nešto jednostavno i brzo.
Vlasnik, Ignasio Naćo Anaja nije imao dovoljno sastojaka da pripremi konkretno jelo - imao je svega nekoliko tortilja, malo ribanog sira i papričice. U trenutku je izmislio recept: izrezao je tortilje na trougliće - napravio tako tortilja čips - posipao ribanog sira i malo papričica te sve zajedno stavio u pećnicu na nekoliko minuta i dobio novo jelo - naćose. Žene su se oduševile ovom novonastalom grickalicom, a vrlo brzo se recept proširio celom Amerikom.
Sastojci:
- 1 šoljica kukuruznog brašna
- 1 šoljica običnog brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 2 kašike margarina
- Po dve kašičice: lanenih semenki i semenki suncokreta
- kašika maslinovog ulja
- mlaka voda
- malo soli
Priprema:
Zamesite testo od brašna, semenki, vode i margarina. Podelite smesu na kuglice i pustite da odstoji pola sata.
Kuglice položite na papir za pečenje, pa ih secite na tanke kolutiće.Pecite ih na 150 stepeni oko pola sata.