Da li konzumirate ŠPARGLU? Evo zašto se ova VITAMINSKA BOMBA mora naći na vašem tanjiru
Priča o špargli, njenom ukusu i vitamninima kojima obiluje seže još do starih Egipćana i Grka, koji su je redovno imali na svojim trpezama. Osim svežu tokom sezone, konzumirali su je i sušenu tokom zimskog perioda. Popularnost je izgubila tokom srednjeg veka, a na trpeze se vratila u 17. veku.
Špargla je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice špargla. Osim špargla, zovemo je i šparoga, šparga, vilina metla.
Pročitajte još: Fatalan, šarmantan i neverovatno pametan: Da li znate ko je bio prvi BEOGRADSKI PLEJBOJ - Zaveo je tri najlepše Jugoslovenke, pa im slomio srce
Kolevka špargle je Mediteran. Danas se uzgaja u celom svetu. Do Novog sveta seme je doplovilo 1852. i primilo se u Kaliforniji. Šparglu najviše vole Nemci i oni veruju da je njihova špargla proizvedena u dolini Rajne, oko grada Švecingera, najbolja na svetu. Čak, u tvrđavi u tom gradu, organizuju festival u čast ove biljke.
Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)
Specifičan i delikatan ukus špargle neće Vas ostaviti ravnodušnim. Treba je jesti i zbog obilja vitamina i minerala koji su najviše koncentrisani u izdancima i korenju. Eto razloga da na obodu svoje bašte posadite šparglu i koristite je i više od 10 godina.
Pročitajte još: Bio je vrlo drzak i smeo, a uvek je držao do svoje reči: Da li znate ko je bio srpski Robin Hud?
Niskokalorična, bogata vitaminima, mineralima i vlaknima
Ovo izuzetno povrće je prava vitaminska „bomba“. U samo 100 grama sveže špargle nalazi se: 210 miligrama kalijuma, 20 miligrama kalcijuma, 20 miligrama magnezijuma, 45 miligrama fosfora, 1 miligrama gvožđa, 500 mg vitamin A, 0,11 miligrama vitamina B1, 0,12 miligrama vitamina B2, 0,60 miligrama vitamina B6, 1 miligrama niacina, 20 miligrama vitamina C, 2,5 i miligrama vitamina E.
Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju
Poznato je da je špargla diuretik, što znači da podstiče izlučivanje tečnosti iz tela, a to deluje povoljno kod tretmana mnogih zdravstvenih problema kao što su kamen u bubregu i giht. Ovo povrće je bogat izvor amino-kiseline asparagin, koja pomaže da se stvori potreba za mokrenjem. To pomaže da se oslobodite viška tečnosti i isperete višak soli iz organizma. Ovo može biti veoma korisno u slučajevima edema, visokog krvnog pritiska ili bolestima povezanim sa srcem.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU