Pripremite STARINSKI KOLAČ po receptu naših baka: Štanglice sa orasima za sva čula (RECEPT/FOTO)

06. 03. 2022. 000000 10:40

Foto: InstagramScreenShot/ukusi_juga

Jednostavni, kvalitetni, ukusni i isovremeno hrskavi kolačići koji će vas vratiti u detinjstvu u ukuse bakine kuhinje i recepata uz koje smo odrastali. Oprobajte se u pravljenju popularnih štanglica sa orasima.

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Sastojci za koru:

  • 150 grama maslaca, može i margarina
  • 160 grama kristal šećera
  • 200 grama mlevenih oraha
  • 80 grama brašna
  • 5 belanaca

Sastojci za žuti sloj koji se suši:

  • 5 žumanaca
  • 100 grama šećera u prahu

Sastojci za fil od oraha:

  • 100 grama maslaca, ili margarina
  • 100 grama šećera u prahu
  • 100 grama mlevenih oraha
  • 50 mililitara mleka

Priprema štanglica sa orasima:

Uključiti rernu da se zagreva na 170 stepeni. Omekšalom maslacu ili margarinu dodati šećer pa sve umutiti. Zatim dodati mlevene orahe i brašno i sve sjediniti. Smesa nije kompaktna. Posebno ulupati sneg od belanca pa njih dodati prethodno umućenoj smesi i sve sjediniti kašikom uz mešanje.

Pročitajte još: Fatalan, šarmantan i neverovatno pametan: Da li znate ko je bio prvi BEOGRADSKI PLEJBOJ - Zaveo je tri najlepše Jugoslovenke, pa im slomio srce

U pleh dimenzija 30 puta 20 centimetara staviti papir za pečenje, sipati smesu i staviti da se peče oko 30 minuta na 170 stepeni. Dok se peče umutiti žumanca sa šećerom u prahu.

Kada se kora skoro ispekla, još je mekana ali se uhvatila korica. Tu negde oko 30 minuta premazati žuti deo preko cele kore i vratiti još 20 minuta da se peče tačnije suši. Isključiti rernu pa ostaviti tako u rerni da se sve zajedno hladi i stegne. Gornja korica treba da je hrskava, osušena. I treba da ostane žuta.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Ako vam se čini da još nije dovoljno suva slobodno podesite temperaturu na 100 stepeni pa sušite malo i onda opet ostavite da se hladi u zagrejanoj rerni.

Pročitajte još: Bio je vrlo drzak i smeo, a uvek je držao do svoje reči: Da li znate ko je bio srpski Robin Hud?

Za pripremu fila najpre zagrejati 50 mililitara mleka da bude vrelo pa preliti preko mlevenih oraha i izmešati. Ulupati maslac sa šećerom u prahu pa im dodati poparene orahe i sve zajedno umutiti. Ovom masom premazati ceo kolač, preko žutog fila kada se kolač prohladi.

Posuti sve mlevenim orasima i ostaviti par sati pre sečenja.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU