Koristite ih svakodnevno, a ne znate da su oni LEGLO zaraze: Ovo su PET najprljavijih mesta u KUHINJI
Kuhinja je mesto u kojoj se priprema i obrađuje hrana i ona bi trebala biti što čištija kako biste sprečili bolesti. Na ovim mestima se skuplja najviše bakterija i na njih treba obratiti najviše pažnje.
Pročitajte još: Kućni poslovi otkrivaju vaš KARAKTER: Kom tipu vi pripadate?
1. Sunđeri i krpice za pranje suđa
Sunđeri za pranje posuđa, krpe za brisanje i abrazivne krpice idealna su mesta za razmnožavanje bakterija. Razlog tome je stalna vlaga.
Da bi ih dezinfikovali, operite ih prvo deterdžentom i toplom vodom, zatim ih potopite u dezinfekcijsko sredstvo i ostavite 15 minuta. Iscedite što više tečnosti iz krpica i pustite ih da se osuše, savjetuje "Gud hauskiping institut".
2. Police u hladnjaku
Police i pregrade u hladnjaku u kojima ostavljamo meso i povrće su dva mesta sa najvećim brojem bakterija u kuhinji. Istraživanje iz 2013. je uključivalo uzimanje uzoraka iz 14 različitih kuhinja, a mikrobiolozi su proverili sve uzorke i pronašli legla salmonele i listerije, piše "Hufington Post". Drugo istraživanje je pokazalo da su pregrade za povrće, na dnu hladnjaka, najprljavija mesta u kuhinji jer ostaci povrća tamo trunu i postaju podložni za razvoj brojnih opasnih bakterija.
Kako biste izbegli stvaranje velike količine bakterija odvajajte meso od povrća u hladnjaku, a pre i nakon dodira s hranom obavezno perite i ruke i noževe i daske za rezanje. Kako biste izbegli salmonelu. Same pregrade je dobro izvaditi i oprati bar jednom mesečno, vrućom vodom i blagim deterdžentom pa osušiti papirnatim maramicama.
3. Sokovnici i blenderi
Svi nakon što izmiksaju neku hranu ili pripreme sok operu ili samo isperu sokovnik i ostave ga da se osuši. Retko ko se seti detaljno da opere noževe i rastavi blender ili sokovnik na delove. Na takvim poluprljavim mestima može se naći E.coli i salmonela. Kako biste temeljito očistili ta mesta potrebno je nakon svakog korišćenja rastaviti blender i sve delove oprati vrućom vodom i deterdžentom za suđe.
4. Kuhinjska daska
Kuhinjska daska jedna je od potrepština koju je potrebno često menjati i još češće dobro čistiti. Na njoj sečemo meso, hleb, voće i povrće, a drvena daska će lako upiti sve tečnosti koje se po njoj prolivaju i često se zna desiti da komadići hrane ostanu zalepljeni na površini. Čak i nakon pranja i ribanja na dasci se mogu naći tragovi raznih namirnica. Bakterije se mogu skrivati i neometano rasti u pukotinama na dasci. Često menjajte dasku, pogotovo ako imate malu decu.
5. Sudopera
Samo zamislite šta se sve nađe u sudoperi - prljavo suđe, ostatci hrane, zemlja nakon ispiranja povrća, razne hemikalije koje isperemo s voća... Sama sudopera postaje žrtva sve prljavštine i mesto gde se nalaze milioni patogena koji uzrokuju bolesti. Kako bi se sprečilo širenje bakterija, a s njima i bolesti kod ukućana, potrebno je redovno prati sudoperu deterdžentom i antibakterijskim sredstvima.
Pročitajte još: Problem sa ZALEPLJENOM PEGLOM se rešava u dva poteza sa jednim kuhinjskim začinom. Evo i kako...(VIDEO)
Isto je i s kuhinjskom pločom. Ljudi dodirom prenose bakterije i kad se opere sudopera potrebno je oprati i sunđer s kojom je oprana, kuhinjsku ploču i, na kraju, obrisati ruke čistom kuhinjskom krpom, piše "Vumans Dej".
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU