Kako se pravilno pere voće i povrće? Lisnato zelenilo zahteva posebno tretiranje
Pranje voća i povrća
Voće i povrće može pored prljavštine da nosi i klice poput salmonele i ešerihije coli. Ovo može da dovede do trovanja hranom, ali na sreću, pranje vaših brzo i lako.
Kako oprati voće i povrće?
Pre nego što počnemo da radimo bilo šta u kuhinji potrebno je da za početak dobro opremo ruke. Kada smo to uradili vraćamo se na pranje određenih proizvoda. Prvo bi trebao da ih držimo pod hladnom vodom iz slavine najmanje 10 sekundi i da se uverimo da je cela spoljašnjost potopljena i isprana. Ovaj proces hladnog ispiranja će pomoći u uklanjanju pesticida ili prljavštine na površini.
Pročitajte još: Pravilno pranje DRVENOG PRIBORA: Pravimo grešku koja dovodi do stvaranja bakterija
Kako oprati čvrsto voće i povrće?
Ako perete komad čvrstog proizvoda, poput jabuke ili krompira, bilo bi dobro da uzmemo četku sa čvrstim vlaknima i istržamo voće, odnosno povrće pod mlazom vode. Čekinje će ukloniti svu prljavštinu koja je ugrađena u udubljenjima.
Kako oprati lisnato zelenilo?
Lisnato zelenilo treba pažljivo tretirati. Najbolje je prvo odvojiti listove ručno i isprati svaki list pojedinačno. Takođe možete da stavite lisnate proizvode u posudu sa hladnom vodom i ostaviti ih da prjavština spadne.
Kako oprati osetljivo voće i povrće?
Proizvodi kao što su bobičasto voće, pečurke i meko voće suviše su delikatni da bi se čistili četkom. Umesto toga, držite ih pod stalnim mlazom hladne vode iz slavine i nežno pređite prstima niz strane da biste oslobodili prljavštinu ili nečistoće.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU