Medeni ukus TART BAKLAVE koji će vas raspametiti: Pravi se jednostavno, a dobijate izdašan kolač (RECEPT/VIDEO)
Za sve ljubitelje baklava, ovo je idealan recept koji morate da probate! Sigurno će vam utoliti želju za šećerom na najbolji način.
Sastojci:
Baklava
- 1/2 šolje pistaća, plus još za ukras
- 1 1/2 šolje oraha
- 1/2 šolje badema
- 1/3 šolje šećera
- 1 kašičica cimeta
- 0,5 kg filo testa, odmrznuto
- 3/4 šolje rastopljenog putera
Sirup
- 3/4 šolje vode
- 3/4 šolje šećera
- 3/4 šolje meda
- 1 kašika limunove kore
- 2 kašike limunovog soka
- 1 1/2 kašičice vode cvetova narandže (uvek možete zameniti za malo ceđene pomorandže ili pomorandžine kore podtopljene u vodi)
Koraci
Baklava
U blender sipajte pistaće, orahe, bademe, šećer i cimet i blendajte dok se ne iseckaju na sitno i postanu ujednačena masa. Zagrejte rernu na 280 stepeni.
Pročitajte još: Nije u pitanju CIMET: Ovo je tajni sastojak za savršen SUTLIJAŠ
Izrežite 24 kvadrata testa. Izrežite 72 kruga peciva okruglim sekačem. Premažite kvadrate otopljenim puterom i stavite po 2 kvadrata u svako udubljenje kalupa za mafine. Svaki kalup za mafine napunite kašikom mešavine orašastih plodova, krugom ili dve filo testa, a zatim premažite puterom. Ponavljajte dok se plehovi ne napune u potpunosti, a zatim na vrh stavite još jedan krug filo peciva. Pecite 30 do 35 minuta dok ne porumeni.
Loading...
Sirup
U maloj šerpi pomešajte vodu, šećer, med, limunovu koricu, limunov sok i vodu od cvetova pomorandže. Dovedite do ključanja i ostavite na tihoj vatri oko 10 minuta. Ostavite da se malo ohladi i kašikom prelijte vruće kolače baklave. Ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi oko 4 sata. Pre serviranja ukrasite zdrobljenim pistaćima.
BONUS VIDEO: