Važno je da se ne pretera: Zbog čega čaj od ŽALFIJE ne treba često konzumirati?
Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Pored toga, žalfija ima i antimikrobna svojstva, zbog čega su je ljudi su koristili kao biljku za dezinfekciju.
Pročitajte još: Zdravstveni benefit ZELENOG ČAJA za koji retko ko ZNA: Pored regulisanja METABOLIZMA, ovaj čaj pomaže i kod ARTRITISA
Jedna kašičica mlevene žalfije sadrži 10 odsto dnevne vrednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i protiv zgrušavanja krvi. Takođe, ova biljka ima brojne hranljive sastojke poput magnezijuma i vitamina A.
Međutim, pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, čaj od žalfije ne treba piti svakog dana.
Kako se pravilno konzumira čaj od žalfije?
Kako biste napravili čaj od žalfije, preporučuje se da dodate dve kašičice žalfije u 300 ml vrele vode, i ostavite da odstoji 15 minuta.
Iako je gorak, čaj od žalfije treba piti kad je vruć, jer čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU