Najčešći izbor kada je prvi obrok u pitanju: Tri vrste DORUČKA, koje zapravo treba IZBEGAVATI
Iako su mnogima prvi i najčešći izbor kada treba da se doručkuje, stručnjaci smatraju da kaše, voćne jogurte i peciva treba izbegavati iz zdravstvenih razloga.
Kaša
Ovakva "minut" jela spadaju među najpopularniji izbor za doručak, što je i razumljivo. Međutim, musli i ovsene kaše često su prepune praznih kalorija i šećera, poput peciva. Takođe, mnogi proizvođači dodaju u ove proizvode glukozno-fruktozni sirup, što je znatno lošija opcija od belog šećera. Ukoliko ih konzumirate, zamenite ih s onim od celog zrna.
Pročitajte još: Voće za DORUČAK? Naučnici objašnjavaju zbog čega je to PAMETNA ODLUKA
Voćni jogurt
Industrijski voćni jogurti su prepuni masti i šećera i nemaju mnogo hranljivih sastojaka. Zato radije napravite sami smuti kod kuće od običnog jogurta, banane i drugog sezonskog voća koje volite. U ovaj miks možete ubaciti i nekoliko kašika ovsenih pahuljica.
Pecivo
Pecivo sadrži energiju koja brzo uđe u krvotok, pa se isto tako brzo i potroši. Pored toga ima veoma malo nutritivnih vrednosti, a mnogo "praznih" kalorija. Sastojci u pekarskim proizvodima naglo će podići nivo šećera u organizmu, što će dovesti do pada energije u toku radnog dana. Stoga, umesto peciva za doručak izaberite hleb od celog zrna.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU