Kad jednom probate ove HLEBČIĆE NA MLEKU zaboravićete pekaru (RECEPT/VIDEO)
Za sve ljubitelje testa, domaći hpebčići su prava stvar. Pogotovo kada recept osmisli baka iz Bakine kuhinje.
Potrebno je:
- 300 ml mleka ili vode
- 15 gr svežeg kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- 500 gr brašna
- soli
Priprema:
U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer promešati i sačekati da zapeni. Dodati u ulje brašno i so i sve rukama izmesiti ili mikserom.
Pročitajte još: ROLAT od SVINJETINE: Jelo koje će GURMANI OBOŽAVATI (RECEPT)
Testo ne sme biti tvrdo, srednje više mekše. Ako vam je testo tvrdo dodajte malo mleka. Obradjeno testo pokrite kesom i krpom i ostavitie na toplom da se udostruči.
Istresti na sto koje ste pobrašnjivili i uviti ga u dužu kiflu. Iseći testo na 6 jednakih komada (izmeti na vagu) pa ih rukama obradi oblikujući loptice.
Pokriti folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama rarazvuču testo kao manji tanjirić pa uviti u rolnicu da krajevi budu uži. Spojene krajeve ruka spojiti. Redjati u pleh.
Oštrim nožem ili novim žiletom malo zaseći hlebčiće na 5-6 mesto na površini pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta. Žumance umutite sa kašikom mleka ( može i samo mleko) i premazati.
Posuti krupnom solju. Peći na 200 stepeni C oko 30-35 minuta Ako želite mekši hleb uvite u krpu, ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU