Jedan sok smanjuje rizik od ALCHAJMEROVE bolesti, a konzumira ga i NOVAK ĐOKOVIĆ
Celer je povrće poznato je još od davnina. Pronađeno je u Tutankamonovoj piramidi koja datira iz 1323. godine pre nove ere. Korišćen je u antičkoj Grčkoj, a spominje se čak i u Homerovoj Ilijadi i Odiseji. Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koristi koren, stabljika i list.
Sok od celera stekao je planetarnu popularnost tek poslednje dve godina, kada je ovaj hladno ceđeni zeleni napitak specifičnog ukusa i mirisa označen kao „tečni lek“
Neizostavan je deo supa, salata, čorbi i variva, a sušeno seme celera upotrebljava se kao poseban začin. Ipak sok od celera stekao je planetarnu popularnost tek poslednje dve godina, kada je ovaj hladno ceđeni zeleni napitak specifičnog ukusa i mirisa označen kao „tečni lek“. Sama biljka i njeno seme sadrži jedinjenja koje nutricionisti nazivaju fitonutrijentima. Ona imaju snažna antioksidantna i protivupalna svojstva, za koja su zaslužni apigenin i luteolin.
Pročitajte još: Smeli autfit u OSMOJ DECENIJI: Verica Rakočević u džombastim čizmama i kratkom kaputu izgleda kao TINEJDžERKA (FOTO)
Vitamin K, dobijen iz biljaka kakav je celer, jedan od najefikasnijih u zaštiti od osteoporoze i preloma ili napuknuća kostiju. Ovaj vitamin omogućava taloženje kalcijuma u kostima i sprečava stvaranje osteoklasta, odnosno stanica koje razgrađuju kosti.
Preporuka Novaka Đokovića
Najbolji teniser na svetu nedavno je podelio jednu od tajni njegovog jakog imuniteta. Naime, ovaj vrhunski sportista svakog dana, odmah po buđenju konzumira malo tople mineralne vode sa limunom i limetom. Potom od zelenih stabljika celera, u sokovniku za hladno ceđenje, priprema sveže ceđeni sok od celera.
Pročitajte još: Zdravstveni benefit ZELENOG ČAJA za koji retko ko ZNA: Pored regulisanja METABOLIZMA, ovaj čaj pomaže i kod ARTRITISA
Smanjuje rizik od nastanka Alchajmerove bolesti
Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da osobe koje piju sok od stabljike celera barem tri puta nedeljno imaju 76 odsto manji rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Naime, ova biljka bogata je luteolinom, flavonoidom koji proizvodi prirodno protivupalno dejstvo koje sprečava bolesti mozga, poboljšava njegove kognitivne funkcije i štiti i pospešuje pamćenje.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU