RECEPT ZA VASILJEVDAN: Domaćice obavezno prave VASILICE, tradicionalni kolač
U tradiciji je ostao običaj da se na sutrašnji dan sprema poseban kolač. U pitanju su vasilice. Neki ih spremaju kao slatke, neki kao slane, mnogi premazuju medom. Za koju god opciju da se odlučite, nećete pogrešiti. Mi vam dajemo predlog recepta koji je naša koleginica nasledila od bake.
Recept za vasilice
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- pola paketića svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- oko 3 dl mleka
- 250 g margarina
- med za premazivanje
Pročitajte još: MEDENJACI, osnovno testo bez ukrašavanja: Najmekši do sad, a tek kako mirišu (RECEPT)
Priprema:
Kvasac razmutiti u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna, poklopiti i ostaviti da ispuni šolju.
Od brašna, pripremljenog kvasca, malo soli i jednog jajeta zamesiti testo sa mlakim mlekom.
Razviti četvrtastu koru i premazati 1/3 margarina, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara 15 minuta.
Postupak ponoviti još dva puta, sa odmaranjem od 15 minuta, dok ne potrošite ceo margarin.
Na kraju, razviti koru debljine 0, 5 cm, iseći je na četiri ili više delova, poređati u pleh i izbockati viljuškom na više mesta, ne treba premazivati.
Peći u prethodno zagrejanoj pecnici na 200-220 C oko 20-tak minuta, dok ne porumeni. Izvaditi i još tople ih obilno premazati medom.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU