PAMUK POGAČA: Toliko ukusna i meka da će vas raspametiti (RECEPT/VIDEO)

02. 01. 2022. 000000 08:45

Foto: Bakina kuhinja

Iz Bakine kuhinje stiže recept za pogaču koji se lako prati, a rezultat fantastičan.

Recept

Potrebno je:

  • 200 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 2 jaja
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera malo soli
  • 600-650 gr brašna
  • 50 gr maslaca za premazivanje
  • žumace

Priprema:

Rastopiti kvasac u mlakom mleku, dodati šećer, pa kad zapeni sipati u vanglicu. Dodati mlako jogurt, jaja i ulje. Dodavati brašno dok se ne dobije mekše glatko testo. Malo posoliti. Pokriti da odmori 30 minuta. 

Pročitajte još: UGREJTE STOMAK: Zdrav ručak pun vitamina i minerala, gotov jako brzo (RECEPT/VIDEO)

Testo podeliti na dva dela veće i malo manje. To veće podeliti na 4 dela oblikovati lopte pa pokriti 5 minuta. Svaku loptu razvaljati u obliku tanjira premazati tanko sa maslacom i stavljati jednu preko druge. 

Zadnju ne treba mazati. Rukama malo  pritisnuti, pa iseći na 8 trouglova. Pleh 22 cm obložiti pek papirom . ređati trouglove u krug pleha, jedan širi deo pa uži / uvrh / do ivice i tako redom naizmenično. 

Napraviti jedan valjak  mamali pa iseći na osam delova i rukama oblikovati male loptice  pa ubaciti izmedju  trouglova do ivice pleha. Od drugog dela testa ostaviti vrlo mali  deo loptice za sredinu i jedan manji deo za jednu.

Ostali podeliti na pola razviti prvi u pravougaonil pa premazati maslacom.  I drugi deo razviti pa poklopiti  prvi deo- Iseći na trake 1cm, pa spojiti dve i uviti kiku  seći kike pa ubaciti na ivice gde se spajaju trouglovi jedan ide ka sredini a drugi ka ivici. Napraviti još jednu tanju kikicu  obaviti oko loptice koja ide u sredinu pa ubaciti u sredinu pogače. 

Ostaviti da odmori pa premazati žumancetom i posuti susamom. Peći na 180 stepeni C oko 40 -45 min. Pokriti da odmori pa izvaditi iz pleha. Testio je kao najfinije sitno saće pena ..ma pamuk joj nije ravan.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU