URME su "slatkiši prirode": Četiri važna razloga da ih uključimo u ishranu
Urme se drugačije nazivaju „slatkišima prirode“ jer su poznate po svojoj slatkoći, što ih čini odličnom užinom ili zamenom za beli šećer u receptima. One takođe obezbeđuju antioksidanre, vlakna kao i brojne hranljive materije.
Kalijum
Urme sadrže kalijum jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom telu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale. Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne telesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.
Pročitajte još: Lavandu za LAKU NOĆ koristio je i TUTANKAMON: Ovaj čaj garantuje mirne snove
Urme sadrže vlakna
Vlakna su ključna u regulisanju digestivnog sistema i održavanju normalnog zdravlja creva. Dnevni preporučeni unos dijetalnih vlakana je 25 do 30 grama, piše Real Simple.
Urme sadrže magnezijum i bakar.
Magnezijum je važan mineral za ljudsko telo i mozak. On reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Takođe je ključan za sintezu proteina u telu. Bakar pomaže da vaše telo dobije dovoljno gvožđa. Zajedno sa magnezijumom omogućuju telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže da se održe zdrave kosti.
Pročitajte još: Koktel za bolju probavu: Čaj koji rešava probleme
Urme su dobar izvor vitamina B
Vitamin B6 pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Funkcioniše tako da pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina. Vitamin B6 je jedan od osam ključnih vitamina B koji su važni u podržavanju pravilnog funkcionisanja ćelija. Kada nivo vitamina B6 padne, ljudi reaguju osipom na koži, oslabljenim imunološkim sistemom, niskim nivoom energije...
BONUS VIDEO: