5 saveta kuvara sa Mišelinovom zvezdicom za novogodišnju večeru

25. 12. 2021. 000000 12:30

Foto: Piksabej

Ako ste ikada razmišljali o tome da li je vaša piletina previše suva ili je vaš sos spreman, onda je kuvar sa Mišelinovom zvezdom, Simon, koji radi za Mallory Court Country House Hotel tu da vam pomogne.

U razgovoru za Birmingham Live, stručnjak je podelio svojih pet saveta za pripremu savršene trpeze na Božić (ovo možemo primeniti i za Novu godinu, kao i bilo koji predstojeći praznik).

Ne trudite se sa slanom vodom

Iako smo oduvek mislili da je to neka vrsta kardinalnog greha u kuvanju, Sajmon je insistirao na tome da salamurenje ne utiče previše na ukus ćuretine.

Pročitajte još: Započnite dan na pravi način: Koje NAMIRNICE ne treba jesti za DORUČAK?

Umesto toga, kuvar stavlja pola pakovanja putera ispod kože ćurećih grudi da spreči da postane previše suva.

Dodajte VINO u sos

Ne može se poreći da je sos ono što zaista povezuje svečanu večeru - a Sajmon insistira da se najbolja vrsta ona koja se priprema dan ranije.

Objasnio je: „Isecite kosti na sitno i ispecite, dodajte malo luka, timijana, belog luka i dodajte malo običnog brašna – nadamo se da će ličiti na sneg napolju – da se zgusne. Ponovo pecite dok ne porumeni."

"Uklonite višak masnoće, dodajte malo suvog belog vina, smanjite na pola i zatim podlijte vodom i kuvajte 2-3 sata. Procedite i probajte."

Ako treba da se zgusne, nemojte se plašiti da dodate granule za sos ili kockicu za gustinu za dodatnu aromu.

Kada budete zadovoljni ukusom, ostavite preko noći u frižideru, a sledećeg dana uklonite masnoću.

Pre serviranja, kuvar preporučuje da dodate još jednu čašu vina i malo sokova od gotove ćuretine kako biste pojačali ukus.

Savršen pečeni krompir BEZ maslinovog ulja

Kada pravimo pečene krompire, obično počinjemo sa prekrivanjem poslužavnika maslinovim uljem - ali Sajmon kaže da smo ovde sve vreme grešili.

On je rekao: „Prvo skuvajte krompir do te mere da se skoro raspadnu. Ostavite ih da se osuše i stavite u vruću tacnu sa dosta masti, bilo da je ovo biljno ulje ili pačja mast (NE koristite maslinovo ulje jer je ovo samo gubljenje novca), redovno okrećući za ravnomerno kuvanje i hrskavost.“

Pripremite povrće prethodne noći

Guljenje povrća je jedina stvar koju obično nateramo decu da rade na novogodišnje jutro.

Međutim, Sajmon tvrdi da je vaše povrće bolje pripremljeno prethodne noći, jer će vam pomoći u uštedi vremena tokom dana.

Preporučio je: „Pripremite noć ranije i kuvajte unapred ujutru, zaustavljajući proces kuvanja uranjanjem u ledeno hladnu vodu i ponovnim zagrevanjem po potrebi.

Odbacite gusku

Iako je ćurku tradicionalan izbor mnogih porodica, neke odlučuju za gusku. Pa ako ste u iskušenju, Sajmon bi vam to savetovao.

Dodao je: „Prinos je slab i meso može biti suvo ako se prekuva. Držite se ćurke ili piletine i ako vas je samo nekoliko."

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU