Iskoristite ljuske od CRNOG LUKA na pravi način: Uključite ih u redovan obrok

22. 12. 2021. 000000 07:30

Foto: Pixabay

Pojedine ljuske od voća i povrća, iako ne deluju jestivo, pune su antioksidanasa i drugih povoljnih nutrijenata koji mogu da unaprede ljudsko zdravlje.

Pročitajte još: Jednostavan način da proverite da li imate ANEMIJU: Pogađa skoro trećinu populacije

Glavni primer za to je ljuska od crnog luka, koju bi trebalo uvrstiti u redovnu ishranu, uključujući supu ili čorbu, time ćete ojačati svoj obrok moćnim antioksidansom ali i drugim korisnim nutrijentima. 

Najzdravije povrće na planeti

Crni luk je odličan pri uravnotežavanju nivoa šećera u krvi, zaustavljanju krvarenja iz nosa, uništavanju ćelija raka, ali i jačanju imunog sistema pomoću vitamina C. 

Brojne studije su dokazale da on efikasno sprečava i kontroliše formiranje polipa, da se bori protiv virusa, da leči psorijazu i da zaustavlja pojavu herpesa. Tamniji crni luk je povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka želuca, a prema jednoj studiji, samo polovina crnog luka na dan može da smanji rizik od nastanka raka želuca za polovinu. 

Da biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crnog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cela, neoljuštena crna luka u supu ili čorbu. Pored toga što će supa postati bogata antioksidantima, dobiće i bogatu smeđu boju, zavisno od toga koji ste crni luk koristili.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU