"Ako ne znate ovo da napravite, ne možete da se udate": Prelivena starinska pita prema bakinom receptu (FOTO/VIDEO)
20. 12. 2021. 000000 08:40
Potrebno je:
- 500 gr tankih kora
- 300 ml kisele vode ili obične
- 80 ml ulja
- 15 gr kvasca
- 9 kašika brašna
- 200 gr kajmaka ili kisele pavlake
- 200 g kiselog mleka ili jogurta
- 4 čena belog luka, izgnječenog
Foto: privatna arhiva
Priprema:
U čniju staviti izmrvljen kvasac, dodati mlaku vodu, izmešati može 1 kašičica šećera. Dodati ulje i brašno. Izmešati da ne bude grudvica.
Pročitajte još: OVAKO PUNJENE PALAČINKE OBOŽAVAJU SVI: Baka ima trik u rukavu i 1 tajni sastojak (RECEPT)
Treba biti kao za palačinke. Svaku koru preliti sa dve manje kutlače preliva i razvući po celoj kori. Uviti u rolnicu.
Foto: privatna arhiva
Rolnicu uviti u krug kao malu piticu. Ređati u podmazan pčeh ili obložen pek papirom. Premazati uljem i peći oko 35 min na 200 stepeni C da porumeni. Dok se pita pece napravimo preliv.
U činiju izmešamo pavlaku kiselo mleko i izgnjegen beli luk. Kad se pita ispeče premažemo celu pitu. Služimo toplu.