"Ako ne znate ovo da napravite, ne možete da se udate": Prelivena starinska pita prema bakinom receptu (FOTO/VIDEO)

Kristina LJubisavljević

20. 12. 2021. 000000 08:40

Foto: Privatna arhiva

Potrebno je:

  • 500 gr tankih kora
  • 300 ml kisele vode ili obične
  • 80 ml ulja
  • 15 gr kvasca
  • 9 kašika brašna
  • 200 gr kajmaka ili kisele pavlake
  • 200 g kiselog mleka ili jogurta
  • 4 čena belog luka, izgnječenog

Foto: privatna arhiva

Priprema:

U čniju staviti izmrvljen kvasac, dodati mlaku vodu, izmešati može 1 kašičica šećera. Dodati ulje i brašno. Izmešati da ne bude grudvica.

Pročitajte još: OVAKO PUNJENE PALAČINKE OBOŽAVAJU SVI: Baka ima trik u rukavu i 1 tajni sastojak (RECEPT)

Treba biti kao za palačinke. Svaku koru preliti sa dve manje kutlače preliva i razvući po celoj kori. Uviti u rolnicu.

Foto: privatna arhiva

Rolnicu uviti u krug kao malu piticu. Ređati u podmazan pčeh ili obložen pek papirom. Premazati uljem i peći oko 35 min na 200 stepeni C da porumeni. Dok se pita pece napravimo preliv.

U činiju izmešamo pavlaku kiselo mleko i izgnjegen beli luk. Kad se pita ispeče premažemo celu pitu. Služimo toplu.