Počinju pripreme za BOŽIĆ! Na veliki sutrašnji praznik sadi se pšenica, a evo i kako

16. 12. 2021. 000000 20:00

Foto: Shutterstock

Sprska pravoslavna crkva sutra obeležava krsnu slavu, svetu velikomučenicu Varvaru koja se smatra zaštitnicom rudara, zemljoradnika, tesara. Veruje se da os sutrašnjeg dana dan počinje da raste, a noći su sve kraće i do Božića dan bude pola sata duži, od kada počinje naglo da raste. Osim toga, na sutrašnji dan seje se pšenica za božićnu terpezu.

Pročitajte još: Ne dozvolite da vam NOVE CIPELE UPROPASTE DAN: Jednostavan trik kako da najbrže RAZGAZITE obuću i sprečite nastanak ŽULJEVA

Pšenica, prema verovanju, predstavlja simbol novog života i plodne godine kojoj se nadate, pa vredi da se potrudite da vam ona uspe i proklija. Umočite pšenicu u mlaku vodu i ostavite je tokom noći na nekom toplom mestu da malo odstoji.  Sledeće jutro je treba osušiti ubrusom i posejati, i to na sledeći način.

Svoju posudu sa božićnom pšenicom stavite na toplo i svetlo mesto, najbolje kraj prozora, ali ne i na radijator kako se ne bi previše osušila i opstala sve do Božića

U posudu stavite malo zemlje da pokrije dno i rasporedite pšenicu preko nje. Nema potrebe za štednjom, pšenicom potpuno pokrijte zemlju tako da se ne vidi, zrna pšenice mogu biti i jedna preko drugih. Nakon toga na sloj pšenice stavite sloj zemlje tako da je pokrije, ali nemojte staviti previše i nemojte pritiskati zemlju.

Pročitajte još: Otac mu je bio jedan od naših najpoznatijih glumaca, a evo kako izgleda majka Srđana Todorovića (FOTO)

Svoju posudu sa božićnom pšenicom stavite na toplo i svetlo mesto, najbolje kraj prozora, ali ne i na radijator kako se ne bi previše osušila i opstala sve do Božića. Pažljivo je zalijte vodom, samo da se zemlja natopi, pripazite da ne nalijete previše. 

Pšenica će proklijati za nekoliko dana, a do tada je možete prekriti aluminijskom folijom kako biste sačuvali vlagu.  Kad izdanci pšenice probiju zemlju, uklonite foliju i zalivajte pšenicu svaki dan toliko da zemlja bude vlažna, ali ne i mokra. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU