Tajne kuvara prilikom spremanja ŠPAGETA: Kako da se ne lepe i budu skuvane "al dente"?
Šagete su mnogima omiljeni obrok, a kad savladate sve male tajne knjihovog pripremanje biće vam još ukusnije. Zbog svog oblika, špagete se dobro slažu sa laganim i tankim sosevima koji će se zalepiti za testeninu.
Za početak pustite vodu da proključa, a onda ispratite sledeće korake:
Kako da se rezanci ne lepe? Postoji pravilo da se dodaje kašika maslinovog ili sunokretovog ulja kako se špagete ne bi zalepile. Međutim, preporučuje se da ne dodajete ulje jer to sprečava da se sos za špagete zalepi za testeninu. Da biste sprečili da se špagete zalepe, uverite se da koristite dovoljno vode, kuvajte ih dok ključa i povremeno promešajte špagete tokom kuvanja.
Pročitajte još: Kako se čisti LIMUNOM? Za ove mrlje je najefikasniji
Kada voda proključa, dodajte malo po malo špagete da voda ne prestane da ključa. Malo smanjite vatru, a onda kuvajte nepoklopljene. Kuvajte ih dok ne dobiju čvrstu, blago žvakastu teksturu poznatu kao al dente (na italijanskom „do zuba“).
Kada su skuvane ocedite ih i dobro protresite da biste uklonili višak vode koja bi mogla da učini sos tečnim.
Nemojte ispirati špagete jer uklanjaju lagani premaz skroba koji pomaže da se sosevi i začini pričvrste.