Idealna za doručak ili uz ručak: LISNATA POGAČA sa interesantnim premazom (FOTO/VIDEO)

Kristina LJubisavljević

03. 12. 2021. 000000 08:40

Foto: Privatna arhiva

Potrebno je:

  • 450 ml. mleka
  • 700 gr brašna
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli

Premaz:

  • 200 gr premaz sira
  • 50 gr putera

Foto: privatna arhiva

Priprema:

Izmrviti kvasac u malo mlakog mleka, dodati šećer i promešati. Kad zapeni i poraste sipati u vanglicu, pa dodati ostatak mleka, dodati brašno i so i izmesiti meko glatko testo.

Pročitajte još: Poslastica prema bakinom receptu: Pravimo KOLAČ SA JABUKAMA (FOTO/VIDEO)

Pokriti da poraste oko 40 min na sobnoj temperaturi. Istresti na pobrašnjivene sto testo malo ga premesiti i iseći na 7 delova i izmesiti loptice pa pokriti da odmori 10 min. Svaku lopticu oklagijom razvući u pravougaonik premazati maslacom pa sirom. Preko nje staviti drugu, pa i nju premazati maslacom i sirom i tako sve do jedne, ali zadnju samo razvijemo, ne premazujemo.

Foto: privatna arhiva

Pritisnuti rukama pravougaonik od testa i oklagijom izvaljati za pola centimetara iseći na trake. Svaku traku iseći na pola, pa obe polovine uviti u krug.

Napraviti 5 većih krugova i poređati u pleh. Između staviti manje krugove. Pokriti da poraste, pa je premazati žumancetom i puterom. Posuti semenkama i peći na 180 stepeni C 40 min.