Žudite li za KEČAPOM? Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži ovaj crveni SOS
Prema istraživanjima, kečap je jedan od retkih namirnica koji „pogađa“ svih pet čula ukusa. On je sladak, kiseo, slan, gorak i „umami“ - prijatan. Upravo zato nas toliko ovaj sos zadovoljava.
"Umami" ukus je posebno spečifičan jer „tera vodu na usta“ i utiče na lučenje stomačne kiseline koja pomaže u varenju proteina iz hrane. Upravo zato "umami" ukus utiče i na apetit i na sitost.
Pročitajte još: Nemojte se prejedati: Miris OVE HRANE vas može zasititi
Neki teoretičari kečap nazivaju i „über hranom“.
Budući da aktivira svih pet čula ukusa, ovaj sos zadovoljava sve receptore u mozgu. A samim tim, postajemo srećniji nakon konzumiranja kečapa.
Uz sve to, kečap utiče i na poboljšanje drugih čula. Neka istraživanja su pokazala da ovaj sos poboljšava ukus druge hrane.
Međutim, kupovni kečapi su prepuni šećera i nisu naročito zdravi, pogotovo ako se konzumiraju u prekomernim količinama. Ako obožavate ovaj sos i jedete ga u velikim količinama, onda je zdravije i bolje da napravite svoj domaći kečap.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU