Čaj od ŽALFIJE se smatra jednim od najzdravijih NAPITAKA, ali se zbog jednog razloga ne preporučuje često konzumiranje
Žalfija je biljka koja se na latinskom naziva Salvia. Ovo ime potiče od reči salvere, što znači "isceliti" ili "spasiti", i to opravdava njenu primenu u narodnoj medicini, koja traje vekovima.
Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Pored toga, žalfija ima i antimikrobna svojstva, zbog čega su je ljudi su koristili kao biljku za dezinfekciju.
Jedna kašičica mlevene žalfije sadrži 10 odsto dnevne vrednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i protiv zgrušavanja krvi. Takođe, ova biljka ima brojne hranljive sastojke poput magnezijuma i vitamina A.
Pročitajte još: Zdravstveni benefit ZELENOG ČAJA za koji retko ko ZNA: Pored regulisanja METABOLIZMA, ovaj čaj pomaže i kod ARTRITISA
Čaj od žalfije
Kako biste napravili čaj od žalfije, preporučuje se da dodate dve kašičice žalfije u 300 ml vrele vode, i ostavite da odstoji 15 minuta.
Iako je gorak, čaj od žalfije treba piti kad je vruć, jer čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola.
Međutim, pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, čaj od žalfije ne treba piti svakog dana.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU