Zašto bi trebalo da jedemo BATAT? Narandžasto povrće bogato vitaminima

Kristina LJubisavljević

26. 11. 2021. 000000 13:30

Foto: Shutterstock

Slatki krompir je slatko, skrobno korenasto povrće koje se uzgaja širom sveta. Najčešće je narandžaste boje, ali može biti i beo i ljubičast. Batat je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima.

Zašto je dobar batat?

Nasuprot teškom i skrobnom krompiru, slatki krompir nije težak za ishranu, ne izaziva probleme u stomaku, ne stvara osećaj nadutosti i nije uzrok gojaznosti. Sve više se preporučuje kao deo dijeta i posebnih režima ishrane.

Batat i zdravlje očiju

Slatki krompir je bogat beta-karotenom, to je ono što mu daje narandžastu boju. Kada jedemo beta-karoten, naše telo ga pretvara u vitamin A, koji se zatim koristi za formiranje receptora za detekciju svetlosti u oku. Ovo je važno za noćni vid i održavanje zdravlja oka.

Pročitajte još: Jesen je pravo vreme za SMOKVE: Za jače kosti i zdrav krvni pritisak

Batat i probava

Slatki krompir je bogat vlaknima, za koje se pokazalo da promovišu zdrav sistem za varenje. Visoki nivoi biljnih sterola (fitosterola) u slatkom krompiru mogu da imaju zaštitni efekat na probavni sistem.

Dijabetes tipa 2

Zanimljiva otkrića sugerišu da umerena konzumacija slatkog krompira i listova slatkog krompira može da poboljša regulaciju šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Međutim, potrebno je više dokaza iz kako bi se potvrdili ovi nalazi.

Pročitajte još: Šta kažu stručnjaci: Da li prirodni biljni proizvodi mogu pomoći kod kašlja?

Batat i imunitet

Pošto je bogat beta-karotenom, slatki krompir takođe može da pomogne u podršci imunološkoj funkciji. To je zato što je vitamin A važan za održavanje integriteta sluzokože u respiratornom sistemu i crevima.