Potaži idealni za ZIMSKE DANE: Tri RECEPTA koja okrepljuju i podižu imunitet

24. 11. 2021. 000000 13:00

Foto: Shutterstock

Tokom zimskog perioda naročito se preporučuju topli i gusti potaži zbog količine povrća u njima, a uz dodatak prepečenog hleba uspešno zamenjuju kalorične obroke, što ih čini idealnima ukoliko želite da smršate.

Međutim, kako bi se sačuvale sve nutritivne vrednosti, važno je ispoštovati princip kuvanja - povrće se sitno isecka, nalije vodom da ogrezne i kuva na najnižoj temperaturi do pola sata.

Pročitajte još: VITAMINSKA BOMBA u tanjiru: Idealan RUČAK za one koji žele da smršaju, ili da se hrane zdravo (RECEPT/VIDEO)

Seckanjem povrća na sitne kockice (oko centimetar ili dva) izbegava se dugotrajno kuvanje tokom kojeg se gube nutrijenti u povrću.

Potaž od brokolija i karfiola

Sastojci: manja glavica karfiola, brokoli, veza za supu (peršun, celer, 2-3 šargarepe), 1 dl kisele pavlake, so i biber po ukusu.

Priprema: Karfiol i brokoli očistite i isecite na manje komade. Zajedno sa očišćenom i iseckanom zeleni stavite u 0,8 l vode da se kuva, posolite i pobiberite. Kuvajte oko 20 do 30 minuta dok povrće ne omekša. Procedite supu, a sve iz nje ispasirajte u blenderu da dobijete finu kašu. Potom vratite u supu i promešajte. Ukoliko je potrebno sipajte još vode, sačekajte da provri i na kraju umešajte kiselu pavlaku. Ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što je servirate kako bi se zgusnula.

Kukuruz i slanina

Sastojci: 400 grama kukuruza šećerca, 100 grama suve slanine, veća glavica crvenog luka, 3 čena belog luka, 3 kašike ulja, kašika svežeg iseckanog peršuna, so i biber po ukusu.

Priprema: Kukuruz skuvajte, a u međuvremenu u šerpi zagrejte ulje i na njemu propržite sitno iseckani crveni i beli luk, pa dodajte sitno seckanu slaninu i pržite 2-3 minuta. Sipajte kukuruz, promešajte, pržite 2 minuta i nalijte 0,7 dl vruće vode. Sačekajte da provri, zatim procedite povrće, ispasirajte u blenderu i vratite u šerpu. Posolite i pobiberite, na kraju dodajte peršun i sklonite sa šporeta. Po želji sipajte kiselu pavlaku u krem čorbu, i servirajte dok je toplo.

Bundeva i šargarepa

Sastojci: 500 grama bundeve, 100 grama šargarepe, krompir, 1 litar supe od kocke od povrća, 100 grama kisele pavlake, 2 kašike ulja, 2 glavice crnog luka, grančica ruzmarina, so i biber (po želji).

Priprema: Krompir očistite i isecite na kockice zajedno sa bundevom, a šargarepu isecite na kolutove, i crni luk usitnite. Zagrejte ulje, dodajte iseckan luk i propržite da bude staklast, stavite bundevu, krompir i šargarepu, nalijte sa malo supe, začinite ruzmarinom i ostalim začinima po ukusu, i dinstajte nekoliko minuta.

Zatim nalijte ostatak supe i kuvajte dok povrće potpuno ne bude meko. Čorbu sklonite s ringle, izvadite grančicu ruzmarina, a ostalo povrće ispasirajte u blenderu, vratite u šerpu i ostavite da provri. Na kraju umešajte pavlaku, kuvajte još nekoliko minuta i servirajte.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU