Ako želite da sprečite DEMENCIJU konzumirajte redovno VINO i sir. Evo i u kojim količinama
Rezultati novog istraživanja koje je proučavalo odnos ishrane i razvoja demencije pokazali su zanimljiv uticaj sira i vina. Longitudinalna studija proučavala je 1.787 Britanaca kroz deset godina. Svaki ispitanik je u razdoblju između 2006. i 2010. godine rešio tzv. fluidni test inteligencije (FIT) koji meri veštine učenja i pamćenja, pa je test ponovljen od 2012. do 2013. i ponovno od 2015. do 2016. godine
Pročitajte još: Ovakvi ljudi mogu biti SVUDA oko nas: Kako da se zaštitite od PASIVNO-AGRESIVNE osobe?
Uz rešavanje testa, ispitanici su odgovarali na pitanja vezana uz svakodnevnu ishranu.
Analiza je pokazala kako je dnevni unos sira kroz duže vreme predstavlja snažan prediktor boljih rezultata na FIT testu. Pokazalo se da sir pruža značajno veći nivo zaštite protiv kognitivnih deficita koji su rezultat starenja nego bilo koja druga namirnica.
Pročitajte još: Da li partneru treba priznati prevaru? Psiholog savetuje da dobro razmislite zbog JEDNOG razloga
Ipak, je bilo vidljivo samo kod osoba u čijoj porodičnoj istoriji nema slučajeva Alchajmerove bolesti.
Slično je sa ispijanjem umerene količine crnog vina na dnevnoj bazi, ali zanimljivo, u ovom slučaju su pozitivni učinci snažniji kod osoba koje su u porodici imali slučaj Alchajmerovu bolest.
Pročitajte još: Svaka veza prolazi kroz PET FAZA, ali većina parova ostane zaglavljeno u TREĆOJ
- U zavisnosti od genetskih faktora, neki pojedinci su čini se u većoj meri zaštićeni od učinka Alchajmera, dok je kod drugih rizik veći. Ispravna ishrana može u potpunosti sprečiti bolest i kognitivno propadanje - objasnio je autor istraživanja Brendon Klinedinst.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU