PET SLAVSKIH SALATA KOJE SE NAJBRŽE PRAVE: Odlično se slažu uz glavno jelo, a uštedeće vam dosta vremena (RECEPTI)

19. 11. 2021. 000000 08:40

Foto: Shutterstock

Vreme je slava, a svaku slavsku trpezu možete obogatiti ukusnim salatama, koje su idealne za zimske slave. Bogate i jake, sigurno će oduševiti vaše goste.

Pročitajte još: JEŽ KOLAČI: Ukusna poslastica kojom možete UKRAŠAVATI torte ili prazničnu trpezu (RECEPT)

Recept za pileću salatu sa kikirikijem

  • 350 g pilećeg filea
  • 200 g kisele pavlake
  • 150 g majoneza
  • 100 g pečenog kikirikija
  • 100 g susama
  • 1 kašičica senfa
  • 4-5 kiselih krastavčića

Prvo obarite piletinu i iseckajte na kockice kad se prohladi. Susam na suvo propržite par minuta da blago porumeni, ali ne previše da ne postane gorak. Kikiriki u blenderu usitnite, a krastavčiće sitno iseckajte. Sve sastojke sjadinite. Ako niste uzeli pečeni slani kikiriki onda posolite. Ako je kikiriki slan, onda dodajte malo soli po ukusu.

Recept za brzu salatu sa kačkavaljem

  • 100 grama susama,
  • 250 grama praške šunke ili salame po želji
  • 200 grama kačkavalja,
  • 1 čaša kisele pavlake od 400 grama

Propržiti susam na tiganju, pa pomešati sa ostalim sastojcima.

Recept za karfiol salatu

  • 1 glavica karfiola
  • 3 kuvana jajeta
  • kisela pavlaka
  • ulje
  • šećer
  • sirće
  • so
  • mirođija po želji

Karfiol podeliti na cvetove, pa obariti u slanoj vodi. Dobro ga ocediti i staviti u činiju. U dublju posudu staviti ulje, so, sirće, malo šećera i pavlaku, sve dobro izmešati i preliti karfiol. Iseckati barena jaja i promešati. Ukrasiti mirođijom.

Recept za salatu sa šunkom i sirom

  • 400 grama sira
  • 6 kašika kisele pavlake
  • 300 grama šunke
  • 4 kisela krastavčića
  • 1 veza peršuna

Iseckati šunku, krastavčiće i peršun. Pomešati sir i pavlaku, pa izgnječiti da se dobije ujednačena masa. Dodati naseckane sastojke pa promešati.

Recept za kukuruz salatu

  • 2 jajeta
  • 200 grama kikirikija
  • 200 grama majoneza
  • 200 grama kisele pavlake
  • 400g kukuruza šećerca
  • 50 grama susama

Jaja obariti, belanca iseckati, a žumanca izmrviti. Susam kratko propržiti dok ne dobije braon – zlatnu boju i ostaviti da se prohladi. Kikiriki sitno iseckati. U velikoj činiji sjediniti sve sastojke i začiniti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU