Da li ste znali da je KAFA kisela? Evo kako bi to moglo da utiče na nas
Kafa i kiselost
Kiselost se određuje korišćenjem pH skale, koja određuje koliko je rastvor na bazi vode bazičan ili kisel. Skala se kreće od 0 do 14. Bilo koji rastvor koji registruje od 0 do 7 na skali se smatra kiselim, dok se rastvor od 7 do 14 smatra bazičnim. Većina sorti kafe je kisela, sa prosečnom pH vrednošću od 4,85 do 5,10. Među bezbrojnim jedinjenjima u ovom napitku, proces kuvanja oslobađa devet glavnih kiselina koje doprinose njegovom jedinstvenom profilu ukusa. Postoji devet glavnih kiselina u kafi, koje su navedene od najveće koncentracije do najniže: hlorogenska, kininska, limunska, sirćetna, mlečna, jabučna, fosforna, linolna i palmitinska, piše Healthline.
Pročitajte još: PRODUVAJTE ARTERIJE I RASTERETITE SRCE: 5 namirnica sa visokim sadržajem zdravih masti
Mogući efekti na zdravlje
Iako je kiselost kafe dobra za većinu ljudi, kod drugih može da pogorša određena zdravstvena stanja. Ova stanja uključuju refluks kiseline, čir na želucu i sindrom iritabilnog creva. Efekti kafe na ova stanja uglavnom se pripisuju njenoj kiselosti i blagom laksativnom efektu kod nekih ljudi. Nije dokazano da kafa izaziva ova stanja, ali ukoliko su vam dijagnostikovana mnogima će se preporučiti da kafu ipak izbegavaju.