Pobedite gorušicu pomoću namirnica koje imate u kuhinji!
Gorušica se može opisati kao gorući osećaj u grudima i grlu. Nastaje kada se želudačna kiselina iz stomaka vrati u jednjak i stvara osećaj peckanja u grudima, odnosno kiselosti u ustima.
Pročitajte još: Idealan za sezonske prehlade: Čaj od LJUBIČICE pomaže kod bolesti disajnih organa
Sama po sebi, gorušica nije opasna, ali ukoliko se često ponavlja može da bude jako neprijatna. Pojedini prirodni lekovi mogu da budu od koristi i da posluže kao "prva pomoć".
1. Soda bikarbona je baza koja neutrališe želudačnu kiselinu. Pokazala se lekovitom na mnogim poljima i predstavlja prirodni lek za mnoge probleme, naročito kada se radi o varenju hrane.
2. Žvakaća guma može da bude efikasana jer stimuliše proizvodnju pljuvačke i ubrzava ispiranje viška kiseline. Nije prirodan lek, ali je lako dostupno i efikasano rešenje.
3. Bademi i lešnici se često preporučuju kod problema sa gorušicom. Oni ne treba da zamene obrok, već je dovoljno da pojedete od tri do četiri badema svakog put kada osetitete tegobe.
4. Čajevi od kamilice ili nane poznati su po umirujućem dejstvu na ceo organizam, pa samim tim i na organe za varenje.
Pročitajte još: Opsednutost zdravom hranom može prerasti u BOLEST koja se teško LEČI
Ukoliko van ništa od ovog ne pomogne, postoji mogućnost da je reč o manjku želudačne kiseline. Naime, kada vašem telu nedostaje kiselina, telo dobija signal da može da opusti "želudačni poklopac". Dodatna kiselina u tom slučaju može da reši problem i pomogne da se taj mišić stegne. Ukoliko kašiku jabukovog sirćeta pomešate sa čašom vode, možete osetiti olakšanje i rešiti problem gorušice.