Univerzalni NAPITAK: Mešavinom pet sastojaka do sjajnog čaja RECEPT)
Univerzalni lekoviti čaj, sačinjen od samo pet sastojaka, prema narodnoj recepturi delotvoran je kod čak 50 najčešćih oboljenja. Tajna njegovog uspeha je kombinacija pet najdelotvornijih sastojaka koji jačaju imuni sistem organizma, kurkume, đumbira, cimeta, kadamom i medom.
Pročitajte još: Perfekcionista, avanturista ili paničar: Položaj ruku na VOLANU dok vozite otkriva kakva ste LIČNOST
Kurkuma je značajna prvenstveno kao začin ali i kao pomoćno lekovito sredstvo pa se u kombinaciji sa medom i drugim travama koristi kod lečenja različitih oboljenja. Kurkumin je supstanca kojom ova biljka obiluje i koja kurkumi daje specifičan ukus, boju i miris. Kurkuma je jedan od jačih prirodnih antibiotika i antimikotika. Zbog svog specifičnog sastava koristi se za čišćenje i detoksikaciju organizma. Jaka antioksidantna i antiupalna svojstva pomažu u rešavanju upornih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Kurkuma pomaže rastu i razvoju dobrih bakterija u crevima, što se može pripisati vlaknima kojima je bogata i njenim probiotičkim svojstvima.
Pročitajte još: Šta je mit a šta istina: Zbog čega su usne ISPUCALE, i kakav vam BALSAM treba tokom hladnijih dana?
Zbog visokog sadržaja antioksidanasa, kao i zbog svojih analgetskih, antiupalnih i antibakterijskih svojstva, đumbir ima izraženo lekovito dejstvo i dobar je saveznik u borbi protiv raznih upala i zapaljenja, kao što su kašalj, migrena, povraćanje, zatvor, gojaznost i kardiovaskularna oboljenja. Koren đumbira sadrži puno korisnih vitamina, minerala i aminokiselina, uključujući vitamine C, B1, B2, esencijalne aminokiseline neophodne za normalno funkcionisanje svih telesnih sistema, esencijalno ulje, minerale, natrijum, kalijum, cink.
Jedna od glavnih upotreba đumbira je lečenje i prevencija prehlade. Đumbir ima antiinflamatorna svojstva, pa je čaj od đumbira izuzetno koristan u lečenju bolesti usta i grla, prehlade, gripa. U nekim evropskim zemljama, na primer, zagrejani đumbir i pivo od đumbira pripremaju se za lečenje prehlade, i veruje se da to pomaže u bržem rešavanju bolesti.
Pročitajte još: ULAZNA VRATA u jesenjem stilu - Jednostavne IDEJE koje možete sami sprovesti u delo! (FOTO/VIDEO)
Cimet je bogat fenolom, koji je moćan antioksidant pa kao takav štiti organizam od infekcija bakterijama virusima i gljivicama. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka i ostalih bitnih minerala. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).
Kako je dokazano njegovo delovanje na povišen šećer u krvi cimet možemo koristiti u kombinaciji sa čajevima koji se koriste u borbi sa hiperglikemijom. NJegova antioksidaciona svojstva imaju značajnu ulogu u kontroli šećera u krvi. Naučna istraživanja pokazala su da je tajna u cimetaldehidu.
Pročitajte još: Kada se završava retrogradni Merkur? Čuvajte se TRI datuma u oktobru, a onda sledi USPEH
Dobar je i diuretik, pa se koristi kod problema urinarnog trakta. Istovremeno, čisti bubrege i snižava visok krvni pritisak. Pomaže u detoksikaciji organizma, posebno se preporučuje osobama koje preterano piju kafu. Preporučuje se i kod infekcije zuba i desni, jer je jedan od najboljih izvora jakog antiseptika - cineola. Upravo cineol ubija bakterije koje dovode do lošeg daha. Ako želite spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka, koristite kardamom.
Priprema univerzalnog čaja
Sastojci lekovitog čaja:
- pola kašike đumbira
- pola kašike cimeta
- 1/6 kašike kurkume
- prstohvat kardamoma
- 500 mililitara vode
- 1 kašika meda
Priprema čaja:
Pročitajte još: Šta STIL vaše kuhinje govori o LIČNOSTI? (FOTO)
Uzmite 500 mililitara vode i ostavite na laganoj vatri. Kada voda zaključa dodajte đumbir i cimet. Zatim dodajte kurkumu, karadmom i promešajte.
Pustite sve to da ključa oko 5 do 10 minuta. Ostavite da se ohladi desetak minuta, a nakon toga procedite čaj i zasladite medom. Pijte ovaj čaj svako jutro.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU