Ako ga čuvate pored OVOG voća, brže će satruliti: Kako se pravilno odlaže KROMPIR?
Foto: Piksabej
Ne važi pravilo za svaku namirnicu da se mora čuvati u frižideru kako bi joj se produžio rok trajanja. To je i slučaj sa krompirom, koji treba odložiti na tamnom i hladnomm mestu, koje ima protok vazduha.
Ukoliko se pak krompir ostavi u frižideru, promeniće mu se ukus.
Pročitajte još: PEČURKE ne treba nikad prati, ali zato BANANE i MANDARINE DA: Znate li koje SVE namirnice moraju "pod vodu" pre upotrebe?
Skrob iz krompira, usled hladnoće, brže se pretvara u šećer, pa će tako ukus samog krompira koji je čuvan u frižideru biti slađi, a krompir će biti tvrđi.
Ipak, to nije jedino pravilo u vezi sa odlaganjem ove, mnogima omiljene, namirnice.
Krompir se brže kvari ako se stavi pored jabuka
Prema mišljenju stručnjaka, jabuke emituju visok nivo gasa etilena, što dovodi do preranog kvarenja krompira. Ne reaguje samo krompir tako na jabuke: isto će se dogoditi i sa bananama, kivijem, mangom ili dinjom.
"Zrelo voće i povrće emituje više etilena. Ako se pored njih nalaze određene namirnice, gas će uticati na njihovo sazrevanje“, kažu stručnjaci.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU