Koja je veza između hrane i moždanih funkcija: Ove namirnice pozitivno deluju na razmišljanje
Godinama se već priča o tzv. superhrani. O njima se redovno priča na internetu, a posebno često ih pominju influenseri. Mada ljudi nekad preteruju kada im pripisuju gotovo magične moći, većina nutricionista je saglasna da su date namirnice zdrave, ali i dobre za naš mozak.
Dr Uma Najdu je profesorka sa Harvarda koja se bavi nutritivnom psihijatrijom, oblašću psihijatrije koja proučava uticaj hrane na naš mozak i mentalno zdravlje. Veza između hrane i moždanih funkcija odavno je utvrđena. Naučnici su, na primer, uspeli da otkriju da konzumiranje voća, povrća, integralnih žitarica i nezasićenih masti pomaže u prevenciji Alchajmerove bolesti. Hrana bogata antioksidansima i sa antiinflamatornim svojstvom se pokazala kao korisna za zdravlje mozga.
Pročitajte još: Istine i mitovi o zdravlju: Ovih PET namirnica sprečavaju i razbijaju KAMEN U BUBREGU
Koje su onda namirnice idealne za poboljšanje memorije i koncentracije i jačanje naših kognitivnih sposobnosti? Dr Najdu je ponudila nekoliko svojih predloga, a njen prvi izbor je crna čokolada. Ona nam savetuje da kupimo crnu čokoladu sa 70% kakaa, jer antioksidansi i flavanoli koje sadrži kakao štite naše moždane ćelije, dok vlakna u ovoj čokoladi redukuju pojavu upala.
Zdrava ishrana nije jedino što će vam pomoći da sačuvate svoje mentalno zdravlje i svoje kognitivne sposobnosti.
Sledeći favorit dr Najdu je bobičasto voće jer je ono bogato fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Konzumiranje različitih vrsta bobičastog voća takođe smanjuje simptome anksioznosti i rizik od javljanja demencije. Kurkuma, zeljasta biljka koja se upotrebljava kao začin i često je deo obroka indijske kuhinje navodno čuva kognitivne funkcije kod starih ljudi i održava ih vitalnim. Dr Najdu preporučuje da ovaj začin kombinujete sa biberom, jer tada ima najbolje efekte na naš organizam.
Pročitajte još: GREJPFRUT je zdrav, ali može imati NEGATIVNA dejstva ako se uzima sa OVIM lekovima
Sledeća stavka sa liste ove profesorke sa Harvarda sigurno vas neće iznenaditi. U pitanju je, naravno, zeleniš. Kelj, spanać, kupus i druge slične zelene namirnice poseduju vitamin B, koji je veoma važan za pravilno funkcionisanje naših neurotransmitera. Dr Najdu posebno ističe da ljudi treba da vode računa o zdravlju svojih creva, jer su ona i te kako važna za naš ukupan osećaj blagostanja, zbog čega ona smatra da jogurt obavezno mora da bude deo vaše dijete.